17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBani europeni pentru pescarii din Lunca Prutului

Bani europeni pentru pescarii din Lunca Prutului

În cadrul unui proiect finanţat prin POR va fi pregătită dezvoltarea unei comunităţi a pescarilor profesionişti din localităţile de pe malul drept al Prutului.

După un deceniu în care, în zona Galaţiului, măsurile de reformă în domeniul pescuitului după model european au rămas pe hârtie, iar asociaţiile de pescari nu au reuşit să se impună din cauza intereselor micii mafii formate în exploatarea fondului piscicol, un proiect cu finanţare europeană pare să facă ordine în zona Luncii Prutului. Camera Agricolă Galaţi a lansat proiectul „Grup de lucru pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în judeţul Galaţi, zona pescărească Lunca Prutului Inferior”. Lunca Inferioară a Prutului este una dintre cele mai importante zone piscicole din estul ţării, aici existând 4.925 ha de lacuri, bălţi naturale şi zone umede.

Pescarii profesionişti din comunele de pe malul Prutului s-au organizat în 2003, după modelul european, într-o asociaţie condusă de inginerul piscicol Sandu Tanvuia, au câştigat licitaţia pentru concesionarea exploatării fondului piscicol, dar activitatea asociaţiei a fost blocată prin tot soiul de manevre care aveau ca scop protejarea intereselor micii mafii care se formase în exploatarea fondului piscicol din zona Luncii Prutului. Acum, prin proiectul cu finanţare europeană se reia totul de la zero. Valoarea totală a proiectului este de 133.435 lei, din care 119.700 lei reprezintă finanţarea din Programul Operaţional pentru Pescuit, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă a zonelor pescăreşti. Cofinanţarea este alocată de la bugetul CJ Galaţi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă