3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăGDPRDespre factorii care susțin performanțele școlare ale copiilor (P)

Despre factorii care susțin performanțele școlare ale copiilor (P)

Te-ai întrebat vreodată dacă există o legatură între performanța școlară a copilului tău și lumina naturală din clasă sau de acasă?

Noi ne-am interesat pentru tine și am aflat lucruri interesante.

În primul rând, plecăm de la constatarea că oamenii trăiesc 90% din timp în interior, (deși am fost creați pentru a trăi în aer liber). Astfel, climatul interior din sala de clasă sau de acasă joacă un rol din perspectiva sănătății copilului tău. De ce?

Lumina naturală înseamnă mai mult decât confort vizual și acumularea vitaminei D. Studiile demonstrează că lumina naturală are un impact pozitiv asupra sănătății, productivității, abilităților de învățare ale copiilor și, în general, asupra stării noastre de bine. La fel, aerul proaspăt prin ventilația naturală este vital pentru un climat interior sănătos, reducând consecințele toxinelor emise de surse precum aparatele electronice sau soluțiile chimice din casă, minimizând astfel riscul alergiilor. O cantitate optimă de lumină naturală (incluzând aici și parametrii psihologici – comunicarea cu exteriorul, priveliștea și orientarea), și o ventilație naturală (calitatea aerului) sunt precondiții pentru asigurarea unui mediu potrivit dezvoltării armonioase a copiiilor, pentru confortul interior și pentru un consum cât mai redus de energie în casele noastre.

În al doilea rând, un grad satisfăcător de iluminare naturală aproape că anulează riscul de a resimți lipsa de energie*. Lipsa luminii naturale poate fi cauza stărilor de iritabilitate ale copiilor, insomniilor, obezității, oboselii și depresiei. Pe de cealaltă parte, abilitățile de învățare crescu cu până la 15%, dacă un copil beneficiază de un climat interior optim.

Cu alte cuvinte, lasă-ți copilul să beneficieze cât mai mult timp de lumina naturală. Cu toate progresele tehnologiei, nicio sursă de lumină artificială nu poate reproduce efectele benefice ale luminii naturale sau variația sa, ca urmare a parcursului diurn solar, anotimpurilor sau a schimbărilor meteorologice.

Locuințele care au avantajul de a avea iluminate natural toate spațiile, chiar și cele care nu au acces la fațadă, sunt mansardele, datorită carac­terul particular dat de planurile înclinate. În condiții similare, ferestrele de mansardă aduc cu 100% mai multă lumină în comparație cu ferestre verticale cu aceeași suprafață vitrată și cu 200% mai multă lumină în comparație cu lucarnele de aceleași dimensiuni.

Pentru a asigura un iluminat interior corect, scopul dorit este ca iluminatul electric să nu fie necesar pe întreaga perioada a zilei. Încăperea va fi luminoasă, cu o aparența odihnitoare, dacă suprafața vitrată reprezintă cel putin 10% din suprafața totală a unui spațiu.

Lumina naturală nu este bună doar pentru sănătate și pentru starea noastră generală de bine, ea reduce și consumul energetic al locuinței, și implicit costurile. Iarna, locuințele dotate cu ferestre de mansardă beneficiază astfel de aport solar care se traduce prin încălzire pasivă, reducând nevoia de încălzire artificială. Vara, ai nevoie să protejezi locuința de supraîncălzirea datorată soarelui, iar rulourile exterioare parasolare VELUX nu permit căldurii solare să pătrundă în interior, reducând căldura fără a folosi aparate electrice.

Află mai multe detalii pe velux.ro. Fii la curent cu noutățile pe facebook.com/VELUX, Instagram.com/veluxromania.youtube.com/VELUX Romania.

* Conform Healthy Homes Barometer 2016, un studiul european anual cu privire la atitudinile și comportamentul față de percepția sănătății, a calității locuințelor și consumului energetic, realizat de către Grupul VELUX.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă