22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024

Hit romantic

Rolul interpretat de Julia Roberts în „Mănâncă roagă-te iubeşte” ar putea fi ultimul într-o comedie romantică. În ciuda criticilor nu tocmai favorabile, pelicula, o ecranizare a volumului omonim, a obţinut încasări record.

Graţie actriţei Julia Roberts, care o interpretează pe jurnalista şi scriitoarea Liz Gilbert, filmul „Mănâncă roagă-te iubeşte” a devenit una dintre cele mai aşteptate pelicule ale anului şi în România, după ce s-a bucurat de succes printre spectatorii din întreaga lume.
Filmul este o adaptare cinematografică a cărţii omonime (apărută în 2006) scrisă de Elizabeth Gilbert, care s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare şi a fost tradusă în circa 40 de limbi. Autoarea îşi descrie propria experienţă la 30 de ani, când, deşi avea cam tot ce-şi doreşte o femeie modernă, suferă de panică şi insatisfacţii. Survin un divorţ, depresia, o relaţie dezastruoasă şi abandonul. Din fericire pentru Liz, alegerea ei este să călătorească singură prin lume – îşi ia pauză un an de la slujbă, aviz amatoarelor -, prima destinaţie fiind Italia, locul unde reînvaţă să mănânce savurând deliciile culinare, în timp ce se îmbogăţeşte cu „cele mai fericite 12 kilograme” din viaţa ei. În India se lasă pradă vieţii ascete într-un ashram, în căutarea echilibrului spiritual, iar în Bali, Indonezia, descoperă fericirea găsindu-şi marea dragoste în persoana lui Felipe (Javier Bardem), un brazilian bogat şi mai în vârstă. Filmul regizat de Ryan Murphy rupe din ritmul cărţii, personajele devin mai puţin vii, cu toate că partenerii lui Roberts nu sunt actori de mâna a doua, ci dimpotrivă: James Franco, Richard Jenkins şi Javier Bardem.
În film însă, călătoria prin lume, împărţită perfect la câte patru luni pentru fiecare regiune, devine un clişeu, invitaţie ieftină pentru cârdurile de turişti, iar profunzimea descrierii faptelor şi a personajelor din carte se diluează, după cum consideră criticii in¬ternaţionale.

Filmări ca într-un concediu

Julia Roberts spune că a acceptat rolul titular cucerită fiind de parcursul autocunoaşterii din roman. Scenariul a fost construit şi în urma consultărilor directe cu actriţa şi cu autoa¬rea cărţii. De altfel, Roberts s-a întâlnit cu Elizabeth Gilbert la Roma. Realizatorii au vrut să respecte locaţiile originale şi, pentru veridicitate, şi ordinea cronologică impusă de roman, începând cu New York-ul. Astfel că, în Bali, se filmează chiar în locuinţa adevăratului Ketut Liyer, personaj cheie pentru ultima parte a călătoriei. Potrivit lui Roberts, inclusiv actorii au reuşit să trăiască aceleaşi stări pe care le-au parcurs personajele din carte, „în aceeaşi ordine pe care Liz o trăieşte în roman. Nu cred că voi mai avea un asemenea program în toată cariera mea”.
Cu tot efortul realizatorilor, criticii de film sunt unanim de acord că din nou o ecranizare a reuşit să se lase înfrântă de model, cartea fiind de departe mult mai bună decât pelicula.

La 43 de ani, „Frumuşica” vrea să renunţe la comediile romantice

Julia Roberts a încercat să lucreze mai rar, maximum două producţii pe an, de când e mamă a trei copii, ultimii fiind gemenii născuţi în decembrie 2004. Pe 28 octombrie va împlini 43 de ani, motiv pentru care a declarat că e timpul să renunţe la rolurile din comediile romantice.
Potrivit site-ului IMDb, Roberts a primit pentru acest film numai 10 milioane dolari, la un buget estimat de 60 milioane dolari, depăşit deja numai din încasările obţinute în cine¬matografele americane unde s-a lansat în urmă cu două luni. Salariul actriţei pentru această producţie este însă la jumătate faţă de cele obţinute pentru rolurile din „Mona Lisa Smile” (2003), „The Mexican” (2001) sau „Erin Brokovich” (2000), remunerate fiecare cu câte 20 milioane dolari. De reţinut însă că pentru filmul de debut, „Mystic Pizza”, Roberts a încasat 50.000 dolari, iar în „Pretty Woman” (1990) doar 300.000 dolari.

ALTE PREMIERE
Al doilea film din seria „Millennium”

Cinefilii români vor mai avea parte de două premiere în acest sfârşit de săptămână. Este vorba despre partea a doua din seria Millennium, „Fata care s-a jucat cu focul”, ecranizare după trilogia lui Stieg Larsson. Până când vin producţiile de la Hollywood inspirate din aceeaşi serie, cu Daniel Craig în rolul titular, filmele nord-europene sunt la loc de cinste, cu actorii Michael Nyqvist şi Noomi Rapace. „The Countess/Contesa însângerată”, cu Julie Delpy în rolul lui Erzsebeth Bathory, dar şi semnatară regiei, este cea de-a treia premieră a săptămânii. Din distribuţie fac parte Anamaria Marinca, în rolul vrăjitoarei/confidentei/amantei reginei, Anna Darvulia, şi William Hurt, în rolul contelui Gyorgy Thurzo.

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă