14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCutremur la ARR în urma dezvăluirilor RL

Cutremur la ARR în urma dezvăluirilor RL

Toţi inspectorii din Bucureşti ai Autorităţii Rutiere Române (ARR) care participă la examinarea candidaţilor pentru atestatul de taximetrie au fost suspendaţi din funcţie, în urma unei decizii a conducerii acestei instituţii. Hotărârea, fără precedent, este urmarea dezvăluirilor RL referitoare la măsluirea examenelor de taximetrie.

Un jurnalist incognito al României Libere a obţinut atestatul de taximetrist după ce a participat la un examen organizat de Fundaţia Academia de Transport Intern şi Internaţional (FATII) din Bucureşti, examen care a fost aranjat chiar de faţă cu reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române. Dezvăluirea a fost publicată în ediţia de ieri a ziarului nostru. Chiar în cursul dimineţii, conducerea ARR a luat decizia drastică de a-i suspenda pe toţi inspectorii din Capitală care participă la astfel de examene:

„Activitatea de examinator se desfăşoară în baza unor certificate de competenţă pe care examinatorul le-a dobândit prin cursuri de formare profesională în interiorul instituţiei, cu personal calificat. Apoi, ei primesc o decizie de funcţionare din partea conducerii ARR. Am anulat decizia respectivă, toţi examinatorii de la Agenţia Bucureşti au pierdut această calitate la două ore după ce am citit articolul. Vom trimite examinatori de la sediul central, pentru a evita întreruperea activităţii”, a precizat Meluş Florian Coman, directorul general al ARR. Directorul a menţionat că a demarat o anchetă la Fundaţia Academia de Transport Intern şi Internaţional (FATII), centrul de formare profesională unde a avut loc examenul de atestare pe care l-a dat reporterul României Libere. „Am demarat cercetări disciplinare pentru toţi inspectorii din Bucureşti. Următoarea etapă este şi un control cu Direcţia de Transport Rutier din Ministerul Transporturilor, la centrul de formare profesională, respectiv”, a declarat Meluş Florian Coman.

Acte obţinute ilegal, pentru atestat legal

Potrivit legii, cei care vor să fie taximetrişti trebuie să obţină în prealabil un atestat profesional eliberat de ARR, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Solicitanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, dar şi să termine un curs teoretic de cinci zile în care învaţă legislaţia din domeniu, precum şi alte noţiuni de bază legate de profesia de taximetrist. După absolvirea cursului, viitorul taximetrist susţine un examen. Taxa oficială este de 220 lei. Jurnalistul sub acoperire a scurtcircuitat tot acest traseu: a depus la dosar un singur document (cazierul auto), restul actelor fiind măsluite de patronul unei firme de taximetrie, iar examenul propriu-zis s-a dovedit a fi o formalitate: toţi cursanţii au primit răspunsurile corecte de la chestionare din partea unui lector al şcolii de taximetrie, de faţă cu reprezentanţii ARR. Mai mult decât atât, reporterul a trebuit să plătească unui intermediar 450 de lei, deşi examenul costa oficial 220 de lei. Directorul Autorităţii Rutiere Române, Agenţia Bucureşti, Paul Fesachi, a refuzat să comenteze decizia conducerii centrale a ARR. De asemenea, până la închiderea ediţiei nu am primit un punct de vedere oficial nici de la conducerea FATII. 

Cele mai citite

Staycation: 5 idei pentru o minivacanță în propriul oraș

Staycation este un concept nou din industria turistică, dar care capătă din ce în ce mai multă popularitate. Rezultatul a două cuvinte din limba...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă