19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialOpera a devenit teatru de luptă

Opera a devenit teatru de luptă

De la înfiinţare şi până în prezent, la Opera Naţională din Cluj-Napoca au avut loc zeci de proteste ale angajaţilor.

Opera Naţională Română din Cluj (ONRC) a fost creată pe 19 septembrie 1919 şi este cea mai veche instituţie lirico-dramatică din România. De la început şi până astăzi, activitatea instituţiei a fost în permanenţă într-un război al nemulţumirilor. Doar în perioada 1919-1959 au avut loc, aproximativ 14 greve ale angajaţilor: greva coriştilor, greva orchestranţilor, minigreva de la reprezentaţia Tannhauser, o nouă grevă, „furtuna” concesionării, greva corului, acuzaţii scandaloase, un nou conflict la orizont, o nouă grevă a corului, o altă grevă a corului, din nou grevă, conflict la nivelul direcţiunii, manifestaţie rasială în incinta operei, afrontul soliştilor.

„Domniile” Fărcaş-Trifan

Ultimul deceniu a fost şi el umbrit de nemulţumiri. Regretatul Alexandru Fărcaş a fost director al Operei Române din Cluj din 2001 până în 2006. Directoratul lui a fost caracterizat printr-o serie de conflicte cu sindicatele din instituţie, care au provocat greve. Ultimul scandal a pornit de la o ţeavă de la canalizare, spartă în vestiarul orchestrei. Ţeava a fost reparată după ce muzicienii au ameninţat că nu vor urca pe scenă. Atunci nici sindicatul, nici Protecţia Muncii nu au intervenit pentru a repara situaţia creată de aşa-numitul management defectuos al conducerii instituţiei clujene. Sub „blestemul” ripostelor se află şi mandatul actualului director, Rareş Trifan. Din 2006, când a asigurat interimatul, până în acest moment, istoria nemulţumirilor a fost la fel de spectaculoasă. Dacă în 2007 existau cinci sindicate, acum acestea s-au regrupat. Situaţia însă a rămas aceeaşi: nemulţumiri legate de condiţiile de lucru sau salarii, lipsa de comunicare cu direcţiunea, acuze, proteste şi greve. „O dată venit la conducerea instituţiei, am încercat să o modernizez, dar liderii de sindicat au ca scop doar boicotarea spectacolelor şi să creeze circ cu orice preţ” a afirmat Rareş Trifan, actualul director al ONRC.

Ultimele evenimente

Greva de avertisment şi memoriul sindicaliştilor către Ministerul Culturii completează istoria protestelor ce au luat naştere în faimoasa instituţie clujeană. Acuzaţii peste acuzaţii şi situaţii se reflectă şi în activitatea ONRC. Ultima premieră, „Don Giovanni” de W.A. Mozart, în regia lui Tompa Gabor, va fi reprogramată, Contractul Colectiv de Muncă va fi negociat în săptămânile următoare, altfel greva generală va bifa şi ea un loc în istoria protestelor ONRC.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă