Inspirată din regimul alimentar al călugărilor budişti – cei mai longevivi oameni din lume, dieta macrobiotică este privită de mulţi specialişti ca fiind cel mai sănătos mod de a mânca.
Regimul vă permite să consumaţi alimente organice, dar nu trebuie să vă atingeţi de produsele alimentare procesate. Alimentele de bază sunt cerealele integrale, însă puteţi consuma şi peşte sau carne de pui în cantităţi mici şi combinate cu o garnitură din cereale. Dieta macrobiotică împarte în categorii alimentele pe care aveţi voie să le consumaţi. Astfel, cerealele integrale permise de dietă sunt: ovăzul, orezul brun, boabele de grâu, meiul, orzul, porumbul şi secara. Categoria legumelor permite consumul produselor cu frunze de culoare verde închis şi al rădăcinoaselor, iar cea a legumelor uscate include toate tipurile de fasole uscată şi linte. O altă clasă, cea a alimentelor ferementate, include: miso (obţinut prin fermentarea orezului), sos de soia Shoyu, oţet, iaurt, brânzeturi, natto (seminţe de soia fermentate) şi murături. Celelalte categorii de alimente permise sunt fructele proaspete, seminţele şi nucile.
Puţin câte puţin
„Poţi folosi această dietă pentru a te umple de energie, pentru a-ţi construi un corp mai sănătos şi pentru a-ţi dezvolta mintea”, spune Simon Brown, autorul cărţii „Macrobiotica din viaţa modernă: Transformă-ţi dieta şi hrăneşte-ţi mintea, corpul şi spiritul”. El recomandă adoptarea acestei diete pe termen scurt – o dată pe săptămână sau, pe termen lung, în etape de trei luni, pentru a vedea dacă vă veţi simţi mai bine. Brown spune că dieta macrobiotică vă va îmbunătăţi starea de sănătate fizică, dar şi pe cea mentală. Însă pentru a obţine aceste rezultate trebuie să fiţi atent la felul în care gătiţi mâncarea, cum o mâncaţi şi de unde provin alimentele consumate. De asemenea, trebuie să mestecaţi bine şi cu grijă alimentele. Nutriţioniştii recomandă să nu consumaţi băuturi fierbinţi sau reci, căci totul trebuie să aibă un echilibru. În plus, ei spun că trebuie să beţi lichidele puţin câte puţin, chiar şi cu un pai, pentru a evita durerile de stomac.
Pro şi contra
Dacă v-aţi hotărât să urmaţi această dietă, trebuie să vă schimbaţi alimentaţia treptat, prin introducerea graduală a alimentelor recomandate. Unii medici spun că la început s-ar putea să aveţi probleme gastro-intestinale din cauza conţinutului ridicat de fibre din produsele consumate. Dar dieta este benefică pentru organism tocmai datorită faptului că este bogată în fibre şi are un nivel scăzut de grăsimi saturate. Un alt aspect negativ evidenţiat de medici este faptul că dieta macrobiotică este bogată în carbohidraţi, datorită consumului de cereale integrale, legume şi leguminoase (fasole uscată, linte, mazăre). Pe de altă parte, mai multe studii au arătat că dieta macrobiotică şi alte regimuri similare îi pot ajuta pe bolnavii care suferă de boli cronice, cum ar fi cancerul, în special cel de sân sau de prostată. Regimul interzice consumarea produselor conservate, procesate şi ambalate, iar toată mâncarea trebuie să fie pregătită de dumneavoastră. Prin urmare, dacă sunteţi o persoană foarte ocupată sau nu ştiţi să gătiţi, veţi avea dificultăţi în urmarea dietei macrobiotice.