19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialMegaafacerea Necropolei romane ajunge pe masa DNA

Megaafacerea Necropolei romane ajunge pe masa DNA

Procurorii DNA cercetează modul în care au fost retrocedate, prin decizie judecătorească, zece hectare de teren pe care se află o necropolă romană, potrivit primarului Galaţiului, Dumitru Nicolae. „La ora actuală, DNA-ul deschide ancheta în acest caz. Ieri (săptămâna trecută – n.r.) am primit de la DNA o solicitare referitoare la redeschiderea acestui caz”, ne-a declarat primarul.

Primăria Galaţi a pierdut în 2007 un teren de 10 hectare în valoare de 9,5 milioane euro, situat la ieşirea din Galaţi spre Tecuci. Acolo se află o Necropolă Romană, declarată rezervaţie arheologică în 1985. Ministerul Culturii a obligat proprietarul terenului, Primăria Galaţi, să îngrădească zona şi să o pună în valoare. După doi ani, Necropola Romană a intrat însă pe piaţa afacerilor imobiliare, cu complicitatea unui angajat al Primăriei Galaţi.  Astfel, terenul i-a fost retrocedat unui anume Anton Bejan, care revendica 10 hectare situate la „Gura Siretului”, în zona confluenţei Siretului cu Dunărea. Adică la 2 kilometri distanţă de locaţia Necropolei.

Bejan nu a revendicat terenul respectiv în baza Legii 247, ci printr-un proces intentat Primăriei Galaţi în iunie 2006. Susţinea că tatăl său a cumpărat 10 hectare în 1951 (asta, deşi comuniştii naţionalizau imobile şi terenuri încă din 1949 – n.r.) şi dovedea cumpărarea terenului cu o chitanţă de mână. Conform unei schiţe xeroxate depuse la dosar de apărătorul lui Bejan, Mihai Căcescu, un cunoscut avocat din Tecuci, membru PDL, terenul revendicat era situat la Gura Siretului, vărsarea Siretului în Dunăre, la ieşirea din Galaţi spre Brăila. Terenurile de acolo sunt însă ocupate de Universitatea Danubius şi două hypermarketuri. În aceste condiţii, a pus ochii pe zona „Necropolei” şi a obţinut chiar acel teren, cu două-trei „artificii” topografice şi cu complicitatea unui funcţionar din Primăria Galaţi. Astfel, pe 26.10.2006, avocatul Căcescu a depus la dosarul nr. 10.168/233/2007, o expertiză extrajudiciară, care a fost efectuată de expertul Florin Vasiliu, tot din Tecuci. Schiţa lui Vasiliu plasa terenul nu la Gura Siretului, ci pe amplasamentul dorit, adică la „Necropolă”.

În ianuarie 2007 este întocmită „Documentaţia tehnică cadastrală” a terenului „Necropolei” de către expertul Iosif Mârţ pe acelaşi amplasament ca expertiza extrajudiciară a lui Vasiliu. Documentaţia lui Mârţ a primit avizul nr. 336/30.01.2007 al Autorităţii Naţionale de Cadastru si Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin pixul directorului OCPI Galaţi, Nicolae Reti. Imediat „Documentaţia” avizată de ANCPI a fost depusă la dosar. După două săptămâni, respectiv pe 12.02.2007, instanţa a hotărât numirea unui expert tehnic judiciar. A fost numit Florin Albu, tot din Tecuci. Albu a stabilit prin expertiza judiciară că terenul revendicat de Anton Bejan este pe amplasamentul Necropolei. Ne-a declarat că nu avea motive să se îndoiască de corectitudinea documentaţiei avizate de directorul Reti şi, din moment ce nu a apărut altcineva de la Primăria Galaţi care să susţină contrariul, a fost convins că aşa stăteau lucrurile: că era terenul revendicat de Bejan.

Prin sentinţa 3654/27.04.2007, judecătoarea Diana Mihaela Oancea, preşedinta Judecătoriei Galaţi, i-a dat dreptate revendicatorului Anton Bejan, constatând, în baza expertizei judiciare a lui Albu, dreptul de proprietate al acestuia asupra celor zece hectare aflate în zona Necropolei Romane. Terenul a ajuns ulterior de la Bejan în proprietatea a trei tecuceni, Eduard Căcescu – fiul avocatului, Petrică Croitoru şi Dorin Radu, care au obţinut certificatul de urbanism provizoriu nr. 1654/08.08.2007, prin care se aviza construirea, în Necropola romană, a unor locuinţe şi centre comerciale. În condiţiile în care exista şi certificatul de urbanism, terenul a intrat pe piaţa afacerilor imobiliare, fiind cumpărat de un coleg de partid al avocatului Căcescu, patronul Grupului Pro-filand, Andrei Lişinschi, fost candidat PDL la Primăria Galaţi. Lişinschi a dat pe cele zece hectare de „Necropolă” 9,5 milioane euro.

După ce a instalat însă plăcile ce interzic accesul, pentru că e zonă privată, Lişinschi a fost avertizat de juristul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Galaţi, Marius Mitrof, că pe acel teren se află o Necroplă romană, iar Legea 422, a monumentelor istorice, interzice ridicarea unor construcţii. Primăria Galaţi a pierdut terenul de 9,5 milioane euro după ce şefa de atunci a Direcţiei Juridice, Tincuţa Pătruţă, a primit citaţii la toate cele opt termene din dosarul 10.168/233/2007, dar nu s-a prezentat sau nu a trimis un jurist la nici unul dintre aceste termene. În plus, Direcţia Juridică a primăriei a fost invitată la expertiza judiciară şi a confirmat telefonic primirea invitaţiei, afirmând că va trimite un reprezentant, dar directoarea Pătruţă nu a trimis pe nimeni la expertiză. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă