0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialBlejnar, ANAF: Dacă Rompetrol plătea datoria, nu erau necesare tăierile de 25%

Blejnar, ANAF: Dacă Rompetrol plătea datoria, nu erau necesare tăierile de 25%

Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Adiministrare Fiscală (ANAF), estimează că datoria istorică a companiei Rompetrol faţă de statul român, în valoare de 570,5 milioane de euro, ar reprezenta exact suma pe care statul a economisit-o prin tăierile salariale de 25% efectuate în Educaţie şi Sănătate anul acesta, potrivit ziare.com.

„Am făcut o evaluare ce înseamnă 500 milione de euro pentru statul român: banii pe care i-am câştigat că buget al statului prin reducerea cu 25% a salariilor la Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei. Dacă banii intrau în buget, poate cei de la ministerul Educaţiei şi Sănătăţii nu aveau parte de aceste tăieri”, a spus Blejnar, invitat la emisiunea „Naşul” de la B1.

Blejnar a povestit cum au decurs eforturile statului român de recuperare a datoriilor de la Rompetrol, lăsând să se înţeleagă că instituţia pe care o conduce nu se va da înapoi de la a vinde bunurile companiei pentru a-şi recupera datoriile, fără a afecta însă bunul mers al rafinăriei.

„Rompetrol este unul din primii 5 mari contribuabili ai acestui stat, de acolo ne încasăm 500 de milioane de euro pe an, taxe impozite în special accize, etc, acolo lucrează peste 9000 de oameni. Aceste măsuri asiguratorii se transfomă în măsuri executorii.

În zilele următoare vom face o evaluare. Vom ataca în instanţă hotărârea AGA din 30 septembrie. Una dintre măsuri ar fi executarea silită a companiei. Interesul nostru ca stat nu este să închidem rafinăria, să închidem active ale societăţii, ci să valorificăm unele bunuri, poate titlurile de participaţie ale Rompetrol la alte companii”, a spus Blejnar.

Şeful fiscului a apreciat că prin legea din 2003, prin care s-a stabilit modalitatea de plată a datoriei Rompetrol faţă de stat, „i-au fost date debitorului, Rompetrol toate drepturile, iar nouă toate obligaţiile. E ca un meci de fotbal, s-a stabilit regulamentul, iar după pauză au venit cei de la Rompetrol şi au zis de azi încolo nu mai jucăm. Au interpretat în mod abuziv prevederile legii, ordonanţei prin care s-au stipulat termenii negocierii. Sunt datorii de 570,3 milioane de euro, care au fost anulate prin emiterea unor obligaţiuni pe 2003, 2004, iar pe această perioadă Rompetrol ne-a plătit dobândă de aproximativ 25 de milioane de euro în fiecare an”.

„Dacă datoriile nu ar fi existat, cum spune Dinu Patriciu, compania nu ar fi plătit dobândă 25 de milioane de euro pe an… Au plătit aproximativ 175 de milioane de dolari dobândă statului român, dobândă la aceste obligaţiuni care au fost emise pentru stingerea datoriei. Apropiindu-se momentul scadenţei, au optat pe o plată parţială urmată de conversia obligaţiunilor. Noi nu suntem de acord”, a precizat Blejnar.

„În 6 august 2010, într-o vineri, pe la 19.00 seară, cei de la Rompetrol Rafinare ne notifică asupra faptului că intenţionează să facă o plată de 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane. Noi răspundem că înţelegem că în această variantă au optat pentru răscumpărarea obligaţiunilor, integrală, prin cash, până la data de 30 septembrie, şi nu mai puteau opta pentru varianta doi, transformarea obligaţiunilor în acţiuni”, a dezvăluit şeful fiscului.

„Cu câteva zile înainte de scadenţă, cei de la Rompetrol Rafinare au avut mai multe hotărâri AGA succesive, de la nr. 10 până la nr. 18, prin care au spus că intenţionează să gajeze în favoarea acţionarului majoritar Rompetrol Grup Olanda toate bunurile mobile, imobile ale societăţii, cât şi titlurile de valoare etc. Probabil din dorinţă de a-şi risipi patrimoniul… pentru a lua un împrumut. Noi luând act de această intenţie a societăţii, în conformitate cu prevederile codului de procedură fiscală, am decis măsurile asiguratorii”.

Blejnar mai povesteşte că, într-un document din 30 septembrie, „deşi au spus în mai multe rânduri că n-au lichiditate, au decis mărirea capitalului societăţii cu exact suma pe care aveau să ne-o dea. Au aceşti bani dar vor să ne diminueze în continuare participaţia…Ne-ar aduce undeva la 33%, din acţionar majoritar”.

Dinu Patriciu contestă datoriile

Într-o intervenţie telefonică, Dinu Patriciu a ţinut să sublinieze: „Nu mai am nicio legătură cu această chestiune, dar cunosc foarte bine contractul şi pot să vă spun că actualii proprietari nu mai au nicio datorie faţă de stat. De la început au existat acest contract şi această lege trecută prin Parlament… De altfel, datoriile respective sunt datoriile statului faţă de el însuşi preluate la privatizare destul de abuziv de către stat… Erau iniţial vreo 200 de milioane, la care s-au adunat dobânzi şi penalităţi. Întotdeauna am contestat aceste datorii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă