Liderul grupului deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a depus marţi o plângere penală, la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, împotriva preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi a secretarului Sever Voinescu, pentru abuz în serviciu şi fals în cazul votului asupra Legii pensiilor, anunţă NewsIn.
Purtătorul de cuvânt al PSD, deputatul Radu Moldovan, a declarat marţi că „atât doamna Roberta Anastase cât şi domnul Sever Voinescu Cotoi trebuie să plătească penal pentru ceea ce au făcut cu o lege esenţială, Legea pensiilor, pe care au încercat să o facă furând votul”.
„Au recunoscut acest lucru dar eu cred că nu este de ajuns că au recunoscut fortul şi trebuie să plătească pentru comportamentul lor ilegal şi criminal împotriva a 6 milioane de români”, a susţinut Moldovan.
Mai precis, acuzaţiile aduse de PSD sunt de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii publice. „Cea mai gravă pedeapsă este cea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, pedeapsa maximă fiind de 15 ani de închisoare”, a mai susţinut Moldovan.
În plângerea penală depusă la ÎCCJ, pesediştii prezintă firul evenimentelor din 15 septembrie. Ei o acuză pe Anastase că, după ce opoziţia a părăsit plenul, ea a anunţat în mod fals că sistemul de vot electronic s-a defectat şi s-a stabilit continuarea şedinţei, votându-se prin ridicarea mâinii.
„Votarea legii pe articole prin ridicarea mâinii a fost coordonată de către numita Anastase Roberta Alma, în virtutea funcţiei deţinute, care anunţa, după fiecare etapă, rezultatul votului, mărind în mod considerabil şi evident intenţionat, numărul votanţilor pentru a se realiza cvorumul legal. (…) Fapta numitei Anastase Roberta Alma dar şi a secretarului Sever Voinescu de a contabiliza, în mod intenţionat, mai multe voturi decât erau în realitate, întruneşte toate elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată iar atestarea de către făptuitori a unor imprejurări necorespunzătoare adevărului, cu scopul vădit de a se constitui cvorumul legal pentru adoptarea legii pensiilor, intruneşte toate elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 289 Cod penal”, se arată în sesizarea penală semnată de Mircea Duşa.
„Totodată, susţinerile că sistemul de vot electronic s-a defectat, de altfel neconforme cu realitatea, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 292 Cod penal. Subliniem faptul că legea pensiilor a fost adoptată pe baza documentelor întocmite de Sever Voinescu şi validate de Anastase Roberta Alma, documente care atestă, în mod fals, întrunirea numărului de deputaţi necesar adoptării unei legi, realizându-se astfel condiţiile necesare existenţei infracţiunii de uz de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod penal”, mai susţin pesediştii.
Ei spun că plângerea lor poate fi dovedită cu stenograma şedinţei Camerei Deputaţilor din data de 15.09.2010, înregistrarea audio video a acestei şedinţe, proba cu martori, expertiza tehnică a sistemului electronic, listele electronice de vot care atestă numărul de deputaţi prezenţi în sală înainte ca Roberta Anastase să susţină că sistemul electronic s-a defectat precum şi orice alt mijloc de probă pe care organele de anchetă le consideră necesare.