Peste 100 de străzi din Mangalia, Casa de Cultură și cinematograful ”Pescărușul” vor fi asfaltate, cu un împrumut rambursabil în valoare de 60 milioane de lei.
Decizia a fost aprobată, marți, de Consiliul Local Mangalia, care a precizat că împrumutul contractat va fi returnat în maxim 15 ani, astfel încât să nu existe nici o presiune asupra bugetului local.
”Am făcut permanent demersuri de găsire a unor surse alternative de finanțare, cum ar fi bani europeni sau fonduri guvernamentale. Potrivit unui calcul simplu, o stradă nu poate fi asfaltată niciodată din banii încasați din taxele și impozitele plătite de locuitorii acelei străzi. De aceea, orice Primărie are nevoie de surse externe, cum ar fi fonduri UE, guvernamentale sau împrumuturi', a explicat primarul Mangaliei, Radu Cristian, în cadrul ședinței Consiliului Local.
De asemenea, aleșii locali au depus mai multe proiecte pentru a obține finanțare europeană, care se află în perioada de evaluare.
Orașul nu este la primul împrumut contractat. Conform edilului Radu Cristian, este în derulare un credit din 2006, iar în 2001, Primăria Mangalia a emis obligațiuni pentru amenajarea aleii pietonale aferentă falezei sudice și pentru demararea lucrărilor de construire a sălii de sport a Liceului Callatis.
”Împrumutul nu va avea un impact negativ asupra locuitorilor, nu vor crește taxele și impozitele locale”, a dat asigurări primarul.
Cele mai multe municipii și orașe din România se împrumută periodic, ca să finanțeze obiective de investiții prioritare. Anual, primăriile se îmrpumută de 1,2 miliarde de lei.
Un exemplu de bună practică este municipiul Alba Iulia, care a folosit emisiunile de obligațiuni municipale și creditele bancare pentru realizarea mai multor investiții, cât și pentru cofinanțarea unor proiecte europene. Astfel, autoritățile locale au reușit să implementeze proiecte în valoare de peste 150 milioane de euro.