23.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialBruxelles-ul va declanลŸa procedura de infringement contra Franลฃei รฎn cazul repatrierii romilor

Bruxelles-ul va declanลŸa procedura de infringement contra Franลฃei รฎn cazul repatrierii romilor

Comisia Europeanฤƒ va declanลŸa procedura de infringement împotriva Franลฃei pentru violarea legislaลฃiei europene în cazul expulzฤƒrilor de ลฃigani români ลŸi bulgari, a declarat marลฃi comisarul european pentru Justiลฃie ลŸi Drepturile Cetฤƒลฃenilor Viviane Reding, citata de Agerpres.

În conferinลฃa de presฤƒ a executivului UE, Reding a declarat cฤƒ procedura de infringement este motivatฤƒ de transpunerea insuficientฤƒ de cฤƒtre Franลฃa a directivei europene privind libera circulaลฃie ลŸi de „aplicarea discriminatorie” a acestei legi europene.

Reprezentanta CE a adฤƒugat cฤƒ declaraลฃiile oficialilor francezi care au pus la îndoialฤƒ rolul CE de gardian al tratatelor UE sunt o „ruลŸine”.

„Îmi exprim regretul cฤƒ angajamentele politice ale autoritฤƒลฃilor franceze sunt contrazise de o circularฤƒ administrativฤƒ emisฤƒ de acelaลŸi guvern. Am luat notฤƒ de declaraลฃiile secretarului de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche de ieri, care au pus sub semnul întrebฤƒrii rolul Comisiei de gardian al Tratatelor. Afirmaลฃiile lui sunt o ruลŸine. Discriminarea pe motive de etnie nu îลŸi are locul în Uniunea Europeanฤƒ”, a spus Reding, într-o declaraลฃie extrem de virulentฤƒ la adresa Franลฃei.

Ea a menลฃionat cฤƒ cele douฤƒ circulare emise de Ministerul francez de Interne, ca ลŸi celelalte documente relevante privind mฤƒsurile luate de Franลฃa în cazul ลฃiganilor în ultimele sฤƒptฤƒmâni, fac obiectul analizei juridice finale de cฤƒtre serviciile specializate ale Comisiei Europene, care ar putea fi încheiatฤƒ în câteva zile.

Reding a spus cฤƒ Franลฃa a fost duplicitarฤƒ în aceastฤƒ privinลฃฤƒ în dialogul cu autoritฤƒลฃile europene ลŸi ca în sฤƒptฤƒmânile urmฤƒtoare ar trebui începutฤƒ procedura de infringement.

Autoritฤƒลฃile franceze, „uimite” de afirmaลฃiile Bruxelles-ului

Parisul s-a declarat uimit de afirmaลฃiile Bruxelles-ului pe tema posibilei deschideri a procedurii de infringement, dar a spus cฤƒ refuzฤƒ „polemica”.

Decizia Comisiei Europene survine la scurt timp dupฤƒ ce ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux a semnat o nouฤƒ circularฤƒ privind taberele ilegale, care prevede demolarea lor indiferent naลฃionalitatea sau etnia ocupanลฃilor, dupฤƒ polemica provocatฤƒ de un document intern care viza în principal evacuarea rromilor, potrivit ziare.com.

La rândul sฤƒu, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a respins luni criticile vizând politica Parisului faลฃฤƒ de rromi, afirmând cฤƒ ลฃara sa nu are lecลฃii de primit ลŸi cฤƒ este un stat „suveran”.

„Suntem pe punctul de a face un proces european Franลฃei pentru modul în care este redactatฤƒ o circularฤƒ”, a declarat Lellouche, pe un ton iritat, la o reuniune de la Bruxelles.

„Franลฃa este o mare ลฃarฤƒ suveranฤƒ. Nu suntem la ลŸcoalฤƒ. Aplicฤƒm legea francezฤƒ”, a subliniat secretarul de stat francez pentru afaceri europene. „Nu am intenลฃia sฤƒ fiu tratat, în numele Franลฃei, ca un baieลฃel”, a adฤƒugat el, referindu-se la criticile europene în legฤƒturฤƒ cu circulara cu pricina.

Documentul, semnat la 5 august dar publicat mai tarziu, precizeazฤƒ cฤƒ „300 tabere ilegale vor trebui evacuate in trei luni, mai ales cele ale rromilor”. Europenii au protestat faลฃฤƒ de exprimarea „mai ales cele ale rromilor”, afirmând cฤƒ nicio categorie de populaลฃie nu poate fi vizatฤƒ în Europa din cauza originii sale etnice.

În condiลฃiile în care documentul a generat o polemicฤƒ aprinsฤƒ, ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, a semnat, luni, o nouฤƒ directivฤƒ care prevede demolarea taberelor ilegale indiferent naลฃionalitatea sau etnia ocupanลฃilor lor.

 

 

Cele mai citite

OPEC+ amรขnฤƒ creศ™terea producศ›iei de petrol ศ™i avertizeazฤƒ asupra posibilelor ajustฤƒri ulterioare

OPEC+ a decis sฤƒ amรขne cu douฤƒ luni o creศ™tere planificatฤƒ a producศ›iei de petrol, care urma sฤƒ intre รฎn vigoare รฎn octombrie, conform...

Judecฤƒtorii avertizeazฤƒ asupra riscurilor de securitate รฎn urma digitalizฤƒrii instanศ›elor de cฤƒtre Ministerul Justiศ›iei

Judecฤƒtorii, inclusiv cei din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ศ™i-au exprimat รฎngrijorarea cu privire la faptul cฤƒ Ministerul Justiศ›iei ar putea obศ›ine acces neautorizat...

Pavel Durov, fondatorul Telegram, denunศ›ฤƒ reศ›inerea รฎn Franศ›a ศ™i respinge acuzaศ›iile de activitฤƒศ›i ilegale pe platformฤƒ

Fondatorul aplicaศ›iei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a criticat autoritฤƒศ›ile franceze pentru modul รฎn care au gestionat plรขngerile รฎmpotriva sa, afirmรขnd cฤƒ reศ›inerea sa...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ