17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportMinistrul Comunicaţiilor: Există funcţionari care nu ştiu să deschidă un calculator

Ministrul Comunicaţiilor: Există funcţionari care nu ştiu să deschidă un calculator

Noul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, a declarat marţi că instruirea în domeniul IT din România este un dezastru şi că există instituţii de stat unde calculatoarele sunt folosite doar ca maşini de scris şi funcţionari care nu ştiu să deschidă un calculator.

„Noi ştim foarte bine problemele din teritoriu, acolo unde, în primării, calculatoarele sunt folosite pe post de maşină de scris. Instruirea în domeniul IT din România este un dezastru la ora actuală. O să mergeţi în primării, unde sunt funcţionari care şi-au luat atestate ECDL şi nu ştiu să deschidă un calculator. Şcoala românească de informatică a fost destul de bună, dar, în ultimii ani, s-au generat anumite disfuncţionalităţi de care suntem cu toţii vinovaţi”, a declarat Valerian Vreme, într-o conferinţă de presă, citat de Newsin.

Totodată, acesta a afirmat că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) va crea o platformă comună pentru ca toate instituţiile statului să poată comunica între ele, proiect pentru care dă ca termen de finalizare doi ani.

„Mandatul meu se va concentra mai mult spre societatea informaţională, spre informatică, domeniu care are în prezent o lentoare. S-a dezvoltat în mai multe direcţii. Principalii parteneri ai MCSI vor fi instituţiile statului, pe care le vom forţa să vorbească acelaşi limbaj, de fapt concepul de interoperabilitate, respectiv integrarea unei platforme comune. Vom orienta informatica din instituţiile statului de la o informatică de evidenţă la una de luare a deciziilor, vom integra sistemele existente la toate ministerele şi le vom cupla într-o platformă comună”, a menţionat Valerian Vreme.

Ministrul Comunicaţiilor a precizat că, în final, principalul beneficiar este cetăţeanul.

„Cetăţeniii vor avea servicii mai performante, uşor de utilizat şi eficiente. De fapt, ăsta trebuie să fie rolul informaticii în societate”, consideră Vreme.

Ministrul a vorbit, totodată, şi de proiectul eRomânia.

„În politica generală a ministerului mai există o componentă de care s-a scris foarte mult, adică despre eRomânia. eRomânia este o strategie frumoasă, care în final va trebui să genereze o proiecţie a României în virtual. Acestei strategii îi putem ataşa unul sau mai multe proiecte, de exemplu proiectul eGuvernare, eSănătate, eComerţ etc., ca părţi din eRomânia. Toate componentele care se dezvoltă pe această strategie vor fi prezentate, explicate şi, după ce va avea un feedback corespunzător, le vom transpune în practică”, a mai spus ministrul Valerian Vreme.

Cele mai citite

Autoturism de lux dispărut din Germania, găsit de polițiștii de frontieră în Portul Constanța

Un autoturism de lux, dispărut din Germania, a fost identificat de polițiștii de frontieră în Portul Constanța, fiind pregătit pentru export către Georgia. Vehiculul,...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă