Romรขnia s-a clasat รฎn 2021 printre ultimele ศฤri din UE รฎn ceea ce priveศte colectarea deศeurilor din echipamente electrice ศi electronice (DEEE), cu un procent de doar 31,7% din totalul echipamentelor puse pe piaศฤ, conform datelor Eurostat.
Din 2021, ศinta europeanฤ pentru colectarea acestor deศeuri este de 65%, o provocare semnificativฤ pentru Romรขnia, unde lipsa infrastructurii ศi a informฤrii contribuie la acest decalaj.
Reciclarea electrocasnicelor mari, cum ar fi maศinile de spฤlat sau frigiderele, rฤmรขne dificilฤ pentru majoritatea populaศiei, รฎn condiศiile รฎn care nu existฤ soluศii de colectare la รฎndemรขna tuturor.
Multe persoane nu ศtiu รฎnsฤ unde sฤ ducฤ aceste aparate uzate, apelรขnd la centre de colectare a fierului vechi pentru soluศii rapide, dar ineficiente pentru mediu.
รn timp ce Romรขnia rฤmรขne รฎn urma altor ศฤri europene, Bulgaria ศi Slovacia au atins deja ศinta de 65%, iar alte ศฤri, precum Irlanda, Letonia ศi Finlanda, au procente de colectare mult mai ridicate.
ศinta de 65%, nerealistฤ pentru Romรขnia
รn Romรขnia, รฎnsฤ, atingerea pragului de 65% pare nerealistฤ pe termen scurt, potrivit raportului โThe Future of Recycling in Romania in the European Contextโ realizat de Roland Berger, noteazฤ Ziarul Financiar.
Conform studiului, cel mai probabil scenariu pentru Romรขnia este o creศtere a colectฤrii DEEE la un nivel cuprins รฎntre 50% ศi 60% pรขnฤ รฎn 2026, sub presiunea reglementฤrilor europene care vor accelera procesul.