3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialMuntele cu ochi albaştri

Muntele cu ochi albaştri

Pentru iubitorii muntelui, Masivul Parâng se dovedeşte o destinaţie turistică la fel de bună şi vara, ca şi iarna.

Cei mai mulţi dintre turiştii de vară aleg să viziteze lacurile găzduite de Masivul Parâng, iar drumul până la Mija este accesibil oricui. Munţii Parâng adăpostesc 22 de lacuri mai importante, 18 lacuri mai mici şi peste 25 ochiuri de apă, în marea majoritate de origine glaciară şi care au o culoare albastră foarte frumoasă. Cele mai importante sunt Lacul Roşiile, care este cel mai mare şi adânc lac glaciar, cu o suprafaţă de 3,76 hectare şi o adâncime maximă de 17,6 metri, situat la o altitudine de 1.980 metri; Lacul Calcescu, situat la o altitudine de 1935 metri, Lacul Îngheţat, care prezintă mereu sloiuri de gheaţă, Lacul Verde, la 21.20 de metri altitudine, Lacul Mija şi Lacul Mândra, care are o suprafaţă de 1,12 de hectare, 8,3 metri adâncime şi este situat la o altitudine de 2.148 de metri, fiind considerat lacul cu aşezarea cea mai înaltă din Munţii Parâng. Lacul Mija este situat în căldarea glaciară din dreapta zănoagei Mija, la altitudinea de 1.975 de metri. Este străjuit de Vârful Slivei, se întinde pe o suprafaţă de 0,80 hectare, iar adâncimea lui maximă este de 6,5 de metri.

Natura şi capriciile ei

Lacul este alimentat din apă de precipitaţii, iar primăvara pune stăpânire pe mai bine de un hectar de teren, după topirea zăpezilor şi apariţia ploilor care îl alimentează. Asta, pentru că este situat în spatele unui înalt baraj glaciar şi nu are evacuare de suprafaţă.

Intrarea în traseu se află la poalele Parângului Mic, unde a fost amplasată o tăbliţă cu traseele ce pornesc de acolo şi timpul aferent lor. „Pentru un obişnuit al muntelui, se merge circa o oră şi jumătate, pentru montaniarzii de ocazie traseul este de circa două ore, cu popasurile necesare. Posibilitatea să te rătăceşti este practic nulă şi, chiar dacă este soare, ceaţa poate pune stăpânire pe masiv şi poate să plouă oricând. Cei bine antrenaţi pot continua drumul spre Vârful Cârja, adică încă vreo două ore şi jumătate de mers, dar asta este deja o nouă poveste de vacanţă”, spun băştinaşii.

Variante de drumeţie

În weekend, telescaunul funcţionează în regim normal, astfel că oricine poate urca sau coborî de la munte. Vara, în staţiunea Parâng se poate ajunge pe două rute. Fie cu telescaunul, care are staţie de îmbarcare la nouă kilometri de municipiul Petroşani, fie pe drumul neasfaltat care urcă până sus, în staţiune, dar este necesară o maşină de teren şi răbdare, pentru că, din păcate, drumul a fost spălat de apele scurse de pe versanţi. Pentru cei a căror condiţie fizică nu lasă de dorit mai este o variantă – pe jos, pe traseul ce şerpuieşte pe sub scaunele instalaţiei pe cablu şi nu sunt puţini cei care preferă – plimbarea în pas alert.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă