15.1 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialŞi preot, şi electrician

Şi preot, şi electrician

Preotul Gheorghe Lazea din Cluj lucrează ca simplu muncitor ca să îi înţeleagă mai bine pe cei cărora le predică duminica.

Un preot clujean îşi câştigă existenţa de două decenii ca simplu muncitor, ca să îi înţeleagă pe cei care îi păstoreşte. În fiecare zi, la ora 5.00 dimineaţa, înainte de a pleca la serviciu, părintele Gheorghe Lazea îşi ţine liturghia chiar într-o capelă amenajată pe strada Aurel Vlaicu numărul 38, în Cluj-Napoca.

Părintele Gheorghe Lazea este o figură puţin obişnuită printre clericii clujeni. El îşi câştigă existenţa ca muncitor, iar preoţia este pentru el o vocaţie. Părintele Gheorghe Lazea a parcurs un drum greu până să devină preot greco-catolic. El şi-a început studiile în perioada comunistă, în clandestinitate. Practic, lucra ziua cu braţele, iar seara studia Teologia cu profesori ai fostei Academii Greco-Catolice din Cluj. De multe ori, studiile sale erau întrerupte de arestarea profesorilor, aflaţi în vizorul Securităţii. Părintele Gheorghe Lazea a fost hirotonit preot acum două decenii. Primele liturghii le-a oficiat în Piaţa Unirii din Cluj sau în alte locuri improvizate, pentru că greco-catolicii nu aveau biserici. El a decis să lucreze în continuare ca simplu muncitor, ca să îi înţeleagă mai bine pe oamenii simpli şi să le poată predica prin prisma propriei experienţe.

Modele sfinte

Preotul spune că ceea ce face el nu este ceva atât de neobişnuit, deoarece şi Sfântul Apostol Pavel şi-a câştigat traiul din împletirea plaselor pentru pescari, iar Sfântul Apostul Petru a fost un simplu pescar. „Să nu uităm că şi Papa Ioan-Paul al II-lea a fost muncitor la Uzinele Solvay. Eu sunt preot misionar şi sunt fericit cu acest mod de trai”, spune părintele Lazea.

La rândul lor, credincioşii greco-catolici din Cluj sunt încântaţi de preotul lor.

Părintele Gheorghe Lazea spune că va continua să lucreze cu braţele până când se va pensiona, peste şase ani. Preotul greco-catolic Gheorghe Lazea este, în prezent, electrician la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. El spune că, prin intermediul unei munci considerate umilă, a învăţat să cunoască mai bine sufletele celor pe care îi păstoreşte.

Cele mai citite

România face progrese împotriva corupției, arată o analiză OCED

Ca unul dintre cele mai noi state semnatare ale Convenției privind combaterea mitei în tranzacțiile internaționale (Convenția OECD împotriva corupției), România a început deja...

Pancu a fost judecat azi pentru gestul șocant din meciul cu Elveția! Care a fost decizia luată de Comisia Tehnică

Selecționerul U21, Daniel Pancu, și-a cerut scuze în fața Comisiei Tehnice pentru comportamentul său, iar FRF a decis să-l sancționeze financiar, dar îl păstrează...

Delia și Erika Isak au scos o melodie împreună: „Ratat”

Delia revine în prim-plan cu o nouă colaborare alături de Erika Isac, lansând piesa „Ratat”, care promite să captiveze publicul. Piesa a fost compusă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă