Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a fost mustrat de CSM, magistraţii susţinând că Dorneanu a încălcat independența justiției prin declarațiile pe care le-a făcut cu privire la dosarul Belina.
Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a spus, marţi, în Plenul CSM, că declaraţiile preşedintelui CCR, referitoare la dosarul lui Liviu Dragnea, potrivit cărora „hotărârile sunt adoptate prin lentila politică”, sunt revoltătoare şi afectează independenţa justiţiei.
„Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (…) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par revoltătoare la modul general. Provenim din sistemul judiciar, cunoaştem drepturile şi obligaţiile şi calitatea judecătorilor români, nu aş vrea ca nimeni, vreodată, să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noastre, hotărârea judecătorească.
Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR. Consider că sunt suficiente date şi că se impune o reacţie promptă a CSM şi un apel – încă un apel, oare al câtelea? – către factorii publici, politici ori din partea CCR să respecte independenţa justiţiei pentru că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, este un drept al cetăţeanului şi o garanţie fundamentală”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, la plenul CSM de marţi.
Ordinea de zi a plenului CSM de marţi a fost suplimentată cu discuţia pe marginea declaraţiilor preşedintelui Curţii Constituţionale Române (CCR), Valer Dorneanu, susţinute în cadrul unui interviu de la începutul lunii octombrie. În cadrul deliberărilor, membrii CSM au decis că declaraţiile preşedintelui CCR au încălcat independenţa justiţiei.
Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a acordat un interviu postului de televiziune B1. La un moment dat, chiar la începutul interviului, președintele CCR este întrebat de reporter despre dosarul Dragnea. Valer Dorneanu a întrerupt reporterul și a continuat: „…dosarul în care e acuzat că a angajat niște persoane la… Păi ce, asta-i corupție? Ăsta-i abuz în serviciu“.
Astfel, judecătorul constituțional Valer Dorneanu s-a antepronunțat, stabilind înaintea instanței de judecată faptul că Dragnea și ceilalți inculpați din dosar nu au comis fapte de corupție, dar au comis, în schimb, un abuz în serviciu.
Procurorii DNA susțin că „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă“.
Procesul lui Dragnea a început în ianuarie, dar a fost reluat de la zero după pensionarea unui judecător din complet.
Opere de propagandă ceaușistă
Valer Dorneanu a publicat, în 1981, o carte de propagandă care abundă în citate din indicațiile lui Nicolae Ceaușescu și documente elaborate de Partidul Comunist Român. Prima frază din „Cuvântul înainte” al cărții lui Dorneanu este: „PCR a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste. În acest sens, tovarășul Nicolae Ceaușescu sublinia că «democrația socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci și o necesitate obiectivă pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale”.
30.000 de lei pe lună încasează de la stat președintele CCR, Valer Dorneanu, din salariu și pensie.
CITEŞTE ŞI: