2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportRomânia va participa la 10 proiecte PESCO. Decizia a fost luată în...

România va participa la 10 proiecte PESCO. Decizia a fost luată în CSAT. Ce s-a stabilit privind înzestrarea Armatei

CSAT a analizat şi a aprobat, marţi, participarea României la PESCO, precum şi luarea unor măsuri pentru eficientizarea înzestrării Armatei, precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

“Consiliul a analizat tema referitoare la cooperarea structurată permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene şi a aprobat participarea României la această iniţiative”, se arată în comunicatul de presă transmis de Administraţia Prezidenţială.

PESCO va reprezenta o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate şi Apărare Comună, în domeniul dezvoltării capabilităţilor de apărare la nivel european, oferind posibilitatea ca statele membre, care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităţilor militare şi doresc să îşi asume angajamente suplimentare, să realizeze între ele o cooperare structurată, potrivit sursei citate.

România îşi va îşi va informa partenerii europeni privind intenţia de a participa la o serie de proiecte PESCO. “România îşi va exprima intenţia preliminară de participare la un set iniţial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiţionat de acceptarea acestora în cadrul PESCO şi a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităţilor naţionale privind dezvoltarea capabilităţilor militare”, precizează Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, membrii Consiliului au aprobat luarea unor măsuri pentru eficientizarea înzestrării Armatei României şi creşterea implicării industriei naţionale de apărare referitoare la procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare cu transportorul blindat pentru trupe 8×8, potrivit comunicatului de presă.

“Astfel, se vor crea premisele pentru consolidarea şi dezvoltarea în ţara noastră a unei capabilităţi industriale care să producă nu doar transportoare blindate 8×8 şi derivate ale acestui program, ci să execute şi lucrările de mentenanţă a produselor pe durata de viaţă a acestora”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Şedinţa CSAT a avut loc cu două zile înainte de reuniunea Consiliului European, care se va desfăşura la Bruxelles şi pe a cărui agendă figurează şi chestiuni legate de apărarea comună. ”UE prin membrii săi doreşte să devină mai puternică în domeniul apărării, dar în niciun caz asta nu înseamnă că vrem să dezvoltăm ceva concurent sau paralel cu NATO", spunea Klaus Iohannis, pe 9 octombrie. Preşedintele a precizat atunci că programele UE sunt întotdeauna complementare cu cele ale NATO. "Nu există intenţia unei alternative europene pentru NATO, există intenţia unei Uniuni Europene mai puternice şi în cadrul NATO", a spus Iohannis.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă