2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum este "ucisă" fabrica de armament

Cum este „ucisă” fabrica de armament

Un investitor german ar vrea să preia linia tehnologică de fabricare a tuburilor din fontă ductilă, în care statul român a investit bani grei pentru ca mai apoi să o abandoneze, însă Executivul pare să prefere să ţină uzina pe linie moartă decât să accepte oferta societăţii nemţeşti. Deputatul hunedorean Iosif Blaga a apelat inclusiv la primul-ministru pentru a  rezolva problema preluării liniei tehnologice pentru producerea de tuburi din fontă ductilă, după ce discuţiile purtate cu ministrul Economiei şi cel al Finanţelor nu s-au concretizat. Problema este legată de o datorie de circa 40 de milioane de euro, pe care investitorul german nu ar vrea să o preia o dată cu linia tehnologică, pentru că va investi suficient în punerea ei în funcţiune. „Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a făcut o adresă în acest sens către Ministerul Finanţelor, pentru că este destul de greu de crezut că datoria poate fi plătită de o fabrică ce mai are doar 29 de angajaţi, mai ales că producţia s-a oprit. Investitorul german doreşte de circa cinci ani să preia această linie tehnologică, dar fără acea datorie”, a  explicat deputatul Iosif Blaga.

Investiţii pe apa sâmbetei

În urmă cu aproximativ opt ani, la Uzina Mecanică Orăştie a fost inaugurat obiectivul de investiţii „Implementarea fabricaţiei de tuburi din fontă cu grafit nodular”, care a fost realizată printr-un credit extern cu garanţie guvernamentală, acordat pentru cumpărarea utilajelor din import, şi din alocaţii bugetare pentru lucrările de construcţii montaj şi instalaţii. După aproape un an de funcţionare, linia tehnologică şi-a oprit activitatea, aşa că nici creditul nu a putut fi rambursat, iar acum a ajuns cu tot cu penalităţi de întârziere la 40 de milioane de euro. Iosif Blaga este de părere că investitorul german ar trebui ajutat. „Acesta va crea aproximativ 300 de locuri de muncă şi va aduce venituri la buget. Oricum, îi trebuie o sumă importantă de bani pentru a pune în funcţiune aceste utilaje care nu au mai funcţionat de ani de zile, iar angajaţii vor trebui şcoliţi”, a mai spus deputatul hunedorean.  

De la Romarm, în faliment

Uzina Mecanică Orăştie (UMO) a fost iniţial filială a Companiei Naţionale Romarm SA, pentru ca după restructurarea  industriei de armament să rămână doar partea de mecanică, însă nici aceasta nu mai funcţionează. Acum, UMO mai are doar 29 de angajaţi, deşi linia tehnologică de producere a  tuburilor din fontă ductilă are o capacitate de 40.000 tone/an. Culmea, fabrica este aproape în moarte clinică, deşi la momentul realizării investiţiei se vorbea despre perspective propice pe piaţa mondială pentru următorii 20 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă