Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei vor trece, în sfârşit, în proprietatea Consiliului Judeţean Hunedoara, ca urmare a unei iniţiative a Prefecturii.
Anul trecut, oficialii judeţeni au realizat că vestigiile inestimabile de Sarmizegetusa Regia nu sunt în proprietatea nimănui, aşa că patrimoniul nostru naţional putea liniştit să dispară fără urmă. Până la finalizarea acestui proiect s-a mai făcut un pas important: a demarat acţiunea de inventariere a pieselor originale şi a replicilor, iar zona va fi curăţată.
Reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane au demarat ieri la situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia o acţiune de inventariere a tuturor pieselor originale şi a replicilor şi vor decide ce rămâne şi ce va fi mutat. Acţiunea precede operaţiunea de mutare a materialelor de construcţie existente pe teritoriul fostei cetăţi dacice, adică tone de lespezi şi plăci de beton, precum şi sute de kilograme de deşeuri metalice rămase acolo încă din anii 80. „În prezent, există avize pentru această operaţiune de amploare, eliberate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, lucrările fiind programate a demara la începutul săptămânii viitoare”, au precizat reprezentanţii biroului de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara.
Curăţenie pe Munţii Orăştiei
Sarcina de eliminare a deşeurilor din situl arheologic revine S.C. Drumuri şi Poduri S.A., care va folosi plăcile de beton respective ca întăritoare la malurile drumului de acces. Iniţiativa curăţirii zonei aparţine prefectului de Hunedoara, Attila Deszi, care a şi reuşit să obţină avizele necesare. „Am vorbit personal cu ministrul Administraţiei şi Internelor pentru curăţarea zonei sacre din Munţii Orăştiei. Această operaţiune putea să se facă de mult, pentru că elementele de beton sunt acolo de 30 de ani, dar nimeni nu a reuşit să obţină avizele. Dacă vremea ţine cu noi, săptămâna viitoare vom intra cu utilajele şi vom ridica toate acele deşeuri”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara.
Restaurare şi inventariere
Prefectul a reuşit să iniţieze un proiect de hotărâre prin care cetăţile dacice să fie preluate în administrare de reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, aşa încât să existe o autoritate care să poată interveni pentru restaurarea sau întreţinerea lor. Urmează să se stabilească transmiterea către CJ Hunedoara a întregului patrimoniu al cetăţilor dacice şi, de asemenea, se studiază posibilitatea transferului parcului natural Grădiştea Muncelului.