Brokerii de asigurări, de credite sau de alte produse financiare ne pot scuti de multe drumuri şi ne pot ajuta să obţinem un produs mai avantajos decât dacă alegem pe cont propriu. Totuşi, chiar cunoaşterea bună a pieţei poate transforma brokerul din prieten în inamic, dacă nu suntem atenţi la câteva detalii importante.
Principalul avantaj când apelăm la un broker este că într-un timp foarte scurt şi într-un singur loc putem să ne facem o idee despre majoritatea ofertelor din piaţă. În plus, brokerii sunt specializaţi nu numai în vânzări, ci şi în consiliere financiară, astfel încât multe dintre greşelile pe care le-am putea face dacă alegem pe cont propriu, sunt evitate.
Cu toate acestea, viitorul financiar este un aspect important în viaţa oricărei persoane. Astfel încât, chiar dacă apelăm la un broker nu înseamnă că trebuie să ne detaşăm total de luarea deciziei. Pentru a vă feri de surprize neplăcute, există câteva sfaturi simple care trebuie urmate!
1 Informaţi-vă înainte de a alege un broker! Când vă decideţi să apelaţi la un anumit broker sau intermediar financiar, mai întâi de toate interesaţi-vă despre activitatea lui anterioară. Atât în cazul brokerilor de credite, cât şi a celor de asigurări, există asociaţii profesionale ai căror membri au adoptat coduri de etică.
În plus, internetul este o sursă foarte importantă de informaţii, iar forumurile, site-urile de prezentare şi testimonialele pot fi de mare ajutor. Dacă nu reuşiţi să găsiţi suficiente informaţii despre un anumit broker, concluzia este că fie s-a lansat de foarte puţin timp, fie nu a fost foarte activ şi nu are prea mare experienţă.
De asemenea, încercaţi să obţineţi o adresă de contact a brokerului. Măcar la prima întâlnire este recomandabil să mergeţi la sediul său, deoarece şi modul în care arată sediul vă poate oferi informaţii suplimentare despre seriozitatea acestuia.
2 Mai mult este mai bine! Încercaţi să alegeţi un broker care lucrează cu cât mai multe bănci sau societăţi de asigurare. În acest fel, aveţi mai multe opţiuni şi variante dintre care puteţi alege.
3 Faceţi-vă o parte din teme încă de acasă! Chiar dacă brokerul ştie foarte bine piaţa şi cel puţin teoretic, ar trebui să vă ofere cea mai avantajoasă ofertă, nu întotdeauna se întâmplă aşa.
Brokerii încasează comisioane diferite de la băncile sau societăţile de asigurare cu care lucrează, astfel încât poate exista tentaţia de a vă oferi un produs mai scump, doar pentru a obţine un comision mai mare. Încercaţi înainte de a merge la broker să apelaţi la un portal specializat, precum Conso.ro, pentru a vedea care bănci oferă creditele cu cele mai mici costuri sau care societăţi de asigurare au poliţa cea mai ieftină.
Chiar dacă nu vă veţi încadra pentru cea mai avantajoasă ofertă, măcar vă feriţi de surpriza de a vă pricopsi cu cel mai scump sau dezavantajos produs.
4 Atenţie la comisioane! Brokerii îşi iau comisioanele de la băncile sau societăţile de asigurări pentru care vând produse. Totuşi, există şi situaţii în care brokerii percep şi clientului pe care îl consiliază un comision pentru serviciile prestate. Este bine să vă informaţi asupra acestui aspect încă de la început şi să luaţi decizia de a merge pe mâna unui anumit broker în cunoştinţă de cauză. Există clienţi care preferă să suporte un comision, dar să ştie că sunt consiliaţi de un broker cu experienţă decât să nu plătească deloc, dar să întâmpine diverse dificultăţi ulterioare.
5 Negociaţi! În general, brokerii doar intermediază produse financiare însă, în unele cazuri, au dreptul de a face şi reduceri. Acest lucru se întâmplă în special în cazul asigurărilor, unde un broker sau un agent de asigurare are dreptul de a oferi o cotă de primă redusă până la un anumit nivel.
Această facilitate este oferită clienţilor fideli sau celor care tranzacţionează sume mari. Totuşi, şi pentru a câştiga un client nou, agenţii pot fi dispuşi să mai lase din preţ, deci nu strică să solicitaţi o reducere. În anumite cazuri, brokerii de credite pot avea relaţii speciale cu anumite bănci, iar clienţii consiliaţi pot obţine diverse facilităţi.