4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialVreau internet mai ieftin în străinătate. Cum fac?

Vreau internet mai ieftin în străinătate. Cum fac?

Există mai multe posibilităţi să utilizaţi internetul gratuit sau la preţuri mai mici atunci când călătoriţi în afara ţării. Nu ştiaţi? Vă oferim noi câteva ponturi!

Este 4.00 dimineaţa, iar pe Aeroportul Otopeni s-a creat deja un furnicar de oameni. Este o situaţie normală, pentru că multe zboruri pleacă în jurul orei 6.00. În faţa porţilor de îmbarcare, oameni în costum, tineri în pantaloni scurţi sau membri ai unor familii cu copii navighează pe internet. „Să mai facem una-alta, cât suntem în ţară, că pe urmă nu mai folosim modemul USB”, îi spune un călător altuia. Indiferent că merg în străinătate în interes de serviciu sau în vacanţă, cam toţi pasagerii au un laptop cu ei. Poţi constata asta chiar de la controlul de securitate, unde laptopul trebuie scos din rucsac şi pus, separat de celelalte lucruri, într-o altă tavă. Problema este: ştie toată lumea ce costuri presupune utilizarea serviciilor de internet mobil bazate pe modem USB în afara graniţelor? Alexandru Matache nu s-a interesat cât este tariful şi a navigat ca şi când se afla în România. „Când a venit factura, era să fac stop cardiac. Aveam de plată aproximativ 600 de lei.” Factura a trebuit plătită, dar de atunci nu mai pleacă niciodată cu modemul la el, pentru a nu fi ispitit.

Hotel cu internet gratuit

Dacă ştiţi că nu puteţi sta departe de calculator atunci când călătoriţi, cea mai la îndemână soluţie este să alegeţi un hotel care oferă o conexiune la internet gratuită, fie ea wireless (fără fir) sau cu fir. Cele mai bune site-uri pentru a verifica mai multe hoteluri în acelaşi timp sunt booking.com şi venere.com. Pe ambele se specifică foarte clar dacă conexiunea la internet este sau nu gratuită. Atenţie! Multe hoteluri oferă internet gratuit doar în lobby-ul de la intrare, nu şi în camere. De asemenea, trebuie să mai ştiţi că hotelurile care se află în zonele economice ale marilor oraşe tind să taxeze clientul cu o sumă exorbitantă pentru o oră de navigare pe internet, sumă care poate ajunge şi la 9-13 euro. Aceste hoteluri sunt destinate, de regulă, oamenilor de afaceri, iar astfel se explică şi preţul exorbitant. Aşa că orientaţi-vă către hotelurile destinate turiştilor – acestea sunt, de regulă, situate în perimetrul central al oraşului.

Un SIM „local”

O altă opţiune este achiziţio-narea unei cartele SIM de la un operator local – dedicată celor care călătoresc şi doresc să fie permanent conectaţi la internet, dar care nu vor să folosească cone-xiunea hotelului. De exemplu, în Italia puteţi achiziţiona o cartelă de la operatorul mobil 3 (Tre). SIM-ul costă 10 euro şi include 5 euro credit. Aşa că, atunci când îl cumpăraţi, trebuie să mai achi-zi-ţionaţi şi o cartelă de reîncărcare de 5 euro. Vă puteţi activa o opţiune de date chiar în magazin, aceasta costând între 5 şi 10 euro, oferind trafic de la un GB până la 3 GB incluşi. Mai sunt şi alte tipuri de opţiuni, care includ traficul nelimitat pentru un timp total de navigare de maximum 30 ore/lună – pentru cine este în vacanţă credem că este mai mult decât suficient. În Franţa, Orange oferă posibilitatea de a achiziţiona un modem USB cu trafic inclus de 6 euro (pachetul costă 49 de euro). Această opţiune este, în princi-piu, dedicată celor care stau mai mult de câteva zile în Franţa. Timp mai mult de navigare se poate cumpăra prin reîncăr-carea cartelei cu diferite valori. Cine nu dispune de un modem USB şi nici nu doreşte să achiziţioneze un altul poate folosi telefonul pe post de modem (verificaţi dacă acest lucru este posibil înainte de plecarea din România). Configurarea ca modem o puteţi face chiar în momentul în care sunteţi în magazinul de unde aţi luat SIM-ul. Atunci când o să achiziţionaţi o cartelă SIM în străinătate, trebuie să aveţi la dumneavoastră buletinul sau paşaportul, iar personalul din magazin va face o copie spre păstrare, urmând ca SIM-ul cumpărat să fie înregistrat pe numele cumpărătorului.  

 

Aeroport cu Wi-Fi

Marea majoritate a aeroporturilor le oferă posibilitatea călătorilor de a se conecta la internet. De cele mai multe ori, utilizatorului i se va cere – atunci când încearcă să acceseze o pagină web – să cumpere un abonament. Majoritatea providerilor din aeroporturi oferă un abonament de câteva ore sau unul de 24 de ore. Diferenţa nu este numai de preţ, cel de 24 de ore fiind semnificativ mai scump, ci şi de avantaje. În cazul abonamentelor de 3 până la 6 ore, clientul va putea folosi acest timp alocat oricând într-o perioadă de 6 sau 12 luni. Abonamentul de 24 de ore expiră la… 24 de ore din momentul primei conectări. Aşa că, dacă veţi mai trece prin acelaşi aeroport vreodată, cel mai bine este să optaţi pentru abonamentul care permite utilizarea timpului inclus oricând într-o perioadă mai mare.

Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă