0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportIliescu: Capitalismul poate să falimenteze pentru că ignoră legile ecologiei, legile naturii

Iliescu: Capitalismul poate să falimenteze pentru că ignoră legile ecologiei, legile naturii

Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, a criticat într-o emisiune la Antena 3 intenţia Guvernului de a scădea pensiile şi salariile, dar şi aplicarea cotei unice. În opinia lui Iliescu acestea arată o „gândire primitivă şi o lipsă de viziune”. Fostul preşedinte a deplâns faptul că actuala conducere a statului nu dialoghează cu forţele politice şi cu instituţiile statului şi a pledat pentru consultarea „oamenilor care ştiu carte” în probleme de strategie, potrivit Realitatea.net.

Fostul preşedinte Ion Iliescu nu vede cu ochi buni faptul că singura soluţie cu care a venit actuala conducere a ţării a fost penalizarea „celor mulţi, a pensionarilor”. „Asta e mentalitate care să răspundă secolului nostru? Trebuia pornit de la nevoile celor mulţi”, declarat Iliescu în opinia căruia în România există trei probleme fundamentale.

Cheltuielile neraţionale ar fi una dintre ele, iar în această privinţă „un guvern nu trebuie să gândească lucrurile nu de azi pe mâine”. „Această guvernare de dreapta ce măsuri a luat? Aparatul administrativ birocratic a crescut şi e clar că a amplificat cheltuielile neraţionale. Trebuie căutate acele categorii de cheltuieli care afectează o economie sănătoasă”, a spus Iliescu.

Creşterea veniturilor ar trebui să fie o altă preocupare pentru guvernanţi. Fostul preşedinte a afirmat că aplicarea cotei unice a fost o „măsură iraţională” folosită în puţine ţări din lume. „În ţările cu vechime în UE şi în SUA, nu există cotă unică. O politică fiscală nu poate să nu pronească de la o diferenţiere în funcţie de venituri. Cei care au bani mai mulţi şi consumă mai multe servicii publice, trebuie impozitaţi mai mult. Cei care consumă mai mult, nu cei care merg cu tramvaiul, este firesc ca aceştia să contribuie mai mult. La noi s-a venit cu această mentalitate primitivă luată nu de la ţările care au experienţa economiei de piaţă. Această măsură a cotei unice a fost aplicată doar în Rusia, Slovacia şi Bulgaria. Acesta este model de abordare a teoriei fiscalităţii într-o ţară care şi aşa se zbate cu nevoi? Acum se vine cu penalizarea salariaţilor şi a pensionarilor, este o gândire primitivă şi o lipsă de viziune”, a declarat Ion Iliescu.

Întrebat care este soluţia corectă în acest moment, Ion Iliescu a spus că nu crede că „cineva are în propria gândire toate soluţiile” şi a identificat şi ce lipseşte din spaţiul public românesc: dialogul. „Ne confruntăm, ca societate, cu o problematică complexă pentru aşezarea şi dezvoltarea societăţii noastre şi apoi integrarea noastră în plan european şi mondial. Trebuie să apelezi la oamenii care ştiu carte. Principala slăbiciune a conducerii şi a şefului statului este că ei nu se consultă. Şeful statului nu are dialoguri cu forţele politice, cu instituţiile statului”, a spus Iliescu care a criticat şi ceea ce consideră a fi încercarea lui Traian Băsescu de a compromite Parlamentul.

„Văd şi acum că principalul atac este pentru compromiterea Parlamentului prin reducerea la jumătate. Asta e soluţie la nivel economiei naţionale? Toate acestea sunt bagatele”, a adăugat Iliescu care a concluzionat că „Mecanismul instituţional al statului, dialogul instituţional trebuie să funcţioneze, iar în marile probleme de strategie să consulte oamenii care ştiu carte, oamenii de meserie”.

Ion Iliescu a vorbit şi despre criză la nivel mondial. „Omenirea se află într-un moment de răscruce. În curs de două decenii am trecut prin două schimbări radicale: în 1989 a avut loc o prăbuşire a sistemelor, la două decenii numai după această criză a relevat o altă extremă a abordării problemelor: fetişul pieţei şi al instrumentelor de piaţă ignorând problema unor factori reglatori care să pună ordine în piaţă”, a spus Iliescu care a mai punctat că „Dacă socialismul a calacat fiindcă a ignorat legile pieţii, capitalismul poate să falimeteze pentru că ignoră legile ecologiei, legile naturii”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă