2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialCodul Fiscal a suferit 261 de modificări anul acesta

Codul Fiscal a suferit 261 de modificări anul acesta

Reprezentanții Întreprinderilor Mici și Mijlocii susțin că în acest an au fost modificate şi completate 261 de articole din Codul fiscal, prin zece acte normative, față de 50 cât reprezintă media europeană.

“În România, numai în acest an, am avut 261 de modificări ale Codului Fiscal. De asemenea, timpul mediu de dezbatere cu partenerii sociali şi stakeholderii pentru implementarea masurilor de modificare a legislaţiei cu incidenţă asupra mediului economic, este de trei ani. În România, am atins un record nemaiîntâlnit de zero zile (a se vedea ultima OUG de modificare a dialogului social)”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

Consiliul arată că modificările/complertările Codul fiscal nu au respectat normele de tehnică legislativă şi principiile fiscalităţii şi dialogului social.

”Cele 261 de modificări au afectat încrederea IMM-urilor în sistemul fiscal şi au implicat costuri ridicate de modificare a programelor de contabilitate, de consultanţă şi de implementare a modificărilor. Reiterez faptul că este necesară asigurarea stabilităţii cadrului legal şi predictibilităţii pentru IMM-uri, cu simplificarea birocraţiei, reducerea cheltuielilor administrative şi valorificarea bunelor practici în domeniul reglementărilor fiscale din celelalte state europene”, mai spune Florin Jianu.

El subliniază că încrederea în sistemul fiscal este o condiţie esenţială pentru investitori.

”Studiile realizate în prezent la nivel mondial scot în evidenţă că unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează deciziile de investiţii este predictibilitatea”, spune preşedintele CNIPMMR.

Jianu consideră că stabilitatea cadrului legal şi predictibilitatea mediului economic pot fi recuperate prin trecerea la un comportament de reglementare normal, pe care celelate ţări europene reuşesc să-l respecte.

Consiliul pentru IMM-uri dă ca exemplu Germania,unde există numeroase acte normative de drept fiscal, pentru diverse tipuri de impozite şi taxe, care, în general, fac obiectul unor modificări regulate. ”De obicei sunt circa 23 de modificări ale legislaţiei fiscale pe an, cu parcurgerea unei procedurii legislative ample, cu consultări ample şi cu fundamentări riguroase”, spun oficialii CNIPMMR.

De asemenea, în Polonia, pentru modificarea reglementărilor fiscale sunt realizate analize şi consultările ample şi îndelungate, cu fundamentări şi analize de impact, de exemplu pentru plata divizată a TVA-ului consultările au durat doi ani.

În Marea Britanie, se realizează totodată ample analize şi consultări pentru modificarea reglementărilor fiscale. 

[viewscnt]

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă