4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialAeronava prăbuşită în Libia zbura din septembrie 2009

Aeronava prăbuşită în Libia zbura din septembrie 2009

Aeronava companiei Afriqiyah Airways, prabuşită astăzi dimineaţă în apropiere de Tripoli a fost livrată către compania libiană anul trecut şi nu avea nici măcar un an de când a intrat în serviciu. Conform oficililor libieni aeronava era înregistrată 5A-ONG şi a operat primul zbor pe 8 septembrie 2009, nefiind implicată de atunci în nici un alt incident. 

La bordul aeronavei care opera un zbor între Johannesburg şi Londra, ce includea o oprire la Tripoli, se aflau 94 de pasageri dintre care 64 erau olandezi şi 11 membri ai echipajului. Nu se cunosc încă naţionalităţile celorlalţi pasageri, însă BBC susţine că ceilaţi 30 sunt britanici şi libieni. Conform rapoartelor iniţiale există un singur supravieţuitor, un băieţel olandez în vârstă de 8-9 ani. Aeronava s-a prăbuşit în timpul operaţiunilor de aterizare („aproach” în limbajul de specialitate).

Conform oficilităţilor de la Tripoli condiţiile meteorologice erau excelente şi nu exclud posibilitatea ca la mijloc să fi fost vorba de o greşeală de pilotaj. În acelaşi timp, un expert britanic citat de BBC a explicat că defectarea altimetrului sau a senzorilor de viteză ar fi putut duce pilotul în eroare şi ar fi putut provoca tragedia. Vizibilitatea era excelentă de aproximati 5000-6000 de metri, iar vântul bătea cu 3,6m/secundă.

Aeronava este din aceeasi serie (Airbus 330) cu cea care opera zborul Air France 447 de la Rio de Janeiro spre Paris prabusita in oceanul Atlantic la 1 iunie anul trecut. Şi aeronava companiei franceze, numă de înregistrare F-GZCP, era destul de nouă, având aproape patru ani de operare la momentul producerii catastrofei de anul trecut. Nu există date clare referitoare la cauzale care au dust la prăbuşirea aeronavei Air France pentru că nu au fost încă recuperate cutiile negre ale avionului. Ipotezele indică că a exista o conjunctură nefavorabilă, cu condiţii de turbulenţe severe şi defectarea dispozitivelor care indică viteza pe care o are aeronava.

Tragedii în 2010

Incidentul de astăzi este al treilea ca gravitate din acest an. Pe 25 ianuarie o aeronavă Boeing 737-800 Next Generation a companiei Ethiopian Airlines. Aeronava se afla în operare din anul 2002, când a fost livrată de compania Boeing către cea mai mare companie low-cost europeană Ryanair. Din septembrie 2009 aeronava se afla în flota companiei etiopiene.

Pe 10 aprilie, o aeronavă Tupolev 154, care transporta mai mulţi oficiali polonezi printre care şi cuplul prezidenţial polonez, s-a prăbuşit în apropiere de aeroportul rusesc Smolensk. Aeronava mai fusese implicată în alte incidente în ultimii ani, chiar şi după ce în decembrie 2009 multe dintre sistemele de la bord fuseseră înlocuite într-o inspecţie tehnică completă.  În momentul de faţă oficialităţile polone şi ruse care investighează cauzele incidentului nu au dat verdictul final.

Siguranţa în Africa

Se ştie foarte bine că majoritatea companiilor aeriene din Africa nu respectă standardele europene de siguranţă aeriană şi nu pot zbura către nici o ţară a Uniunii Europene. În contrast se află câteva companii aeriene, care sunt considerate unele dintre cele mai sigure din lume, cu puţine sau chiar cu nici un incident la activ. Cele mai cunoscute sunt South African Airways (cu baza operaţională la Johannesburg) şi Ethiopian Airlines (cu baza la Addis Abeba), dar şi Afriqiyah Airtways.

Africa rămâne în momentul de faţă continentul cu cel mai mare număr de incidente aeriene. Astfel cifrele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA), în Africa se produc 9,6 incidente aeriene la un număr de 1,4 milioane de zboruri, în timp ce rata globală este de un incident la acelaşi număr de zboruri. Aceste cifre, valabile pentru anul trecut, reprezintă cea mai bună rată a siguranţei zborului din ultimii zece ani.

Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...

Acord istoric la COP29: 300 de miliarde de dolari anual pentru combaterea schimbărilor climatice în țările în dezvoltare

La cea de-a 29-a Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, a fost adoptat un acord semnificativ. Acesta impune țărilor dezvoltate să aloce...
Ultima oră
Pe aceeași temă