Un artist și o arhitectă și-au propus să recupereze memoria Capitalei și să construiască o istorie socială a producerii arhitecturii publice printr-un amplu proiect de documentare. Călin Dan și Celia Ghyka au realizat o serie de video-interviuri cu muncitori care au participat la ridicarea Casei Poporului în anii ’80. Acestea fac obiectul unei expoziții al cărei vernisaj va avea loc în această seară, la București.
Palatul Parlamentului de la București – sau Casa Poporului cum i se mai spune – este singura construcție românească ajunsă în topul celor mai impunătoare clădiri din lume. S-a scris mult despre istoria clădirii, despre cum s-a planificat și cât a costat, ca și despre câte demolări s-au făcut pentru a-i face loc.
Dar, pentru ridicarea acestui colos a fost nevoie de sacrificiul și sudoarea a zeci de mii de oameni. Un autor colectiv, așadar. O mulțime de oameni care au fiecare povestea lor, amintirile lor, istoria lor… Iar vocile lor nu au fost auzite până acum.O istorie orală a construirii Casei Poporului… Ideea i-a venit artistului vizual Călin Dan acum zece ani, în timp ce lucra la cercetarea sa artistică pe termen lung „Arhitectura emoțională“. Ca episod al acestui studiu, artistul a realizat câteva interviuri cu unii dintre autorii oficiali ai proiectului, printre care arhitecții Anca Petrescu și Nicolae Vlădescu.
În 2014, acest capitol al cercetării sale a devenit un proiect cultural de sine stătător, intitulat „Autorul Colectiv“, cu o fază-pilot care a devenit posibilă cu sprijinul Celiei Ghyka.
Ei au considerat că acum, după mai bine de două decenii de la încheierea lucrărilor, aceste prețioase mărturii trebuie recuperate, iar acțiunea de colectare a amintirilor celor care au depus acest efort este un act necesar.
Povești personale
Așadar, echipa și-a propus să identifice cât mai mulți dintre participanții direcți la proiectarea și realizarea construcției Casei Poporului – arhitecți, constructori, betoniști, fierari, macaragii, soldați, sticlari, țesători etc. – selectați pe baza unor criterii socio-profesionale menite să reflecte structura personalului implicat în realizarea edificiului, de la proiectare la diversele faze și competențe de execuție. Ei au fost invitați să-și spună poveștile în fața camerei de filmat, interviurile concentrându-se asupra experiențelor lor personale. Toate mărturiile vor fi adunate într-un corp documentar care se va realiza pe termen mai lung și care se referă la semnificațiile urbane, sociale, arhitecturale ale clădirii.
Dimensiunea uriașă a Casei Poporului presupune și o muncă similară de documentare, care pentru a fi semnificativă ar trebui să adune o bază de date comparabilă cu dimensiunile proiectului. Folosind metodele artistice ale video-interviului, proiectul explorează rolul creației colective în producerea arhitecturii de mari dimensiuni.
Pornind de la realitatea construirii și proiectării acesteia, care sunt acte colective, și nu doar proiecte de autor ale unui arhitect sau grup de arhitecți, proiectul urmărește să recupereze o parte din memoria orașului și să construiască o istorie socială a producerii arhitecturii publice.
„Autorul Colectiv“ este un proiect cultural care își propune să aducă în conștiința publică ansamblul Casa Poporului, care – în pofida prezenței gigantice și a influenței complexe pe care o exercită asupra Bucureștiului – este în continuare ignorat atât de factorii decizionali, cât și de actorii urbani. În plus, proiectul își propune să redea miilor de oameni care au lucrat la șantierul de pe Dealul Spirii în anii ’80 dreptul de proprietate simbolică asupra acestui edificiu.
Documentația și interviurile realizate până acum în faza-pilot vor fi prezentate într-o expoziție vernisată vineri, 17 noiembrie, la ora 18.30, la A5 Studio Space din București și va rămâne deschisă până pe 25 noiembrie. Expoziția va fi urmată de o dezbatere-conferință publică cu participare internațională care va avea loc pe 22 noiembrie, la
Casa Mincu, sediul Ordinului Arhitecților din România.
BIOGRAFIE. Cine sunt inițiatorii proiectului „Autor Colectiv“?
Călin Dan – autorul proiectului – este artist vizual, istoric și critic de artă, senior fellow al Colegiului Noua Europă, consultant al comisiei naționale pentru artele vizuale din Olanda. Autor de filme experimentale inspirate din cazuri-limită ale arhitecturii moderniste, cu un limbaj în constantă metamorfoză stilistică, a participat la importante manifestări de arte vizuale și festivaluri de film experimental.
Celia Ghyka – co-autoare și curatoare – conferențiară dr. arh., predă cursuri și seminarii de teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“, București. Cercetările și interesele sale se referă la spațiul public, monument, memorie, artă și psihanaliză, artă contemporană și arhitectură, orașul post-socialist, violență spațială, societate civilă.