20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialChiliman pune soarta maidanezilor în urna de vot

Chiliman pune soarta maidanezilor în urna de vot

Primăria Sectorului 1 îi va pune pe bucureştenii care locuiesc în zonă să aleagă între trei metode de a trata problema câinilor fără stăpân: cazare în adăpost, eutanasiere sau sterilizare şi eliberare.

Soarta câinilor fără stăpân din sectorul 1 al Capitalei va fi decisă la mijlocul lunii iunie, prin metoda „vocea poporului”. Pentru a alege cum să fie tranşată problema câinilor de pe străzi, locuitorii din sector vor avea la dispoziţie, timp de două săptămâni, formulare de vot şi urne în toate sediile administraţiei locale  – primărie, secţii de poliţie, direcţii de taxe şi impozite.

Primăria condusă de Andrei Chiliman propune trei soluţii: adăpostirea câinilor în centre de îngrijire, pe cheltuiala comunităţii; adăpostirea câinilor pentru o perioadă fixă de timp, apoi eutanasierea lor în cazul în care nu sunt adoptaţi de locuitori; sterilizarea şi apoi eliberarea câinilor în locurile de unde au fost prinşi. Chiliman a explicat că nu va organiza un referendum propriu-zis, cum scrie la lege, pentru că ar presupune costuri nejustificat de mari şi birocraţie, în schimb va organiza o astfel de consultare publică. Alegerea cetăţenilor se va concretiza într-o hotărâre de consiliu local sau într-un amendament la legea generală care se dezbate în Parlament, susţin reprezentanţii primăriei.

„Atât prefectura, cât şi ONG-urile duc o dezbatere sterilă”

Municipalitatea sectorului 1 este singura din Bucureşti care a luat problema câinilor maidanezi pe cont propriu, independent de Primăria Capitalei şi serviciul său de ecarisaj. Din 2008, în sectorul 1 funcţionează un serviciu denumit „Poliţia animalelor”, subordonat Poliţiei Comunitare, iar de la începutul anului 2009 funcţionează adăpostul „Odăi”, unde sunt cazaţi câinii prinşi în sector. Întreţinerea unui singur câine în adăpost îi costă în prezent pe locuitorii sectorului 1 aproximativ 150 de lei pe lună. În paralel, au loc campanii de adopţie prin care au fost plasaţi la stăpâni peste 250 de maidanezi, adică în jur de 20% din câinii prinşi pe stradă. Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei, este de părere că, până acum, problema maidanezilor a bătut pasul pe loc din cauză că două extreme s-au bătut cap în cap: „Atât prefectura, cât şi ONG-urile duc o dezbatere sterilă. Unii zic „păstraţi câinii, dar nu ne interesează cum”, alţii zic „omorâţi-i pe toţi”. Nici unul nu vine cu soluţii concrete”.

Iniţiativa primarului Andrei Chiliman îi pare inutilă Marilenei Cristian, şefa Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Robi”: „Oricare dintre cele trei metode va fi aleasă, nu va duce la dispariţia câinilor fără stăpân”. Mai mult, militanta pentru drepturile animalelor susţine că vocea poporului ar putea să dicteze „greşit”: „Majoritatea nu ştiu despre ce e vorba şi poate vor spune să-i strângă pe toţi şi să-i omoare”. Marilena Cristian susţine că problema maidanezilor va fi rezolvată doar atunci când proprietarii de câini vor fi obligaţi să-şi sterilizeze căţelele, iar cei care abandonează puii de câine pe străzi să fie pedepsiţi drastic.  Text Box:  

Cele mai citite

Postecoglou nu e supărat pe Drăgușin după eliminare!

Antrenorul lui Tottenham nu este supărat pe internaționalul român, după eliminarea rapidă. Radu Drăgușin, internaționalul român în vârstă de 22 de ani, a avut un...

Schimbări radicale la FCSB după victoria cu RFS! 7 jucători, out din primul 11 pentru meciul cu Sepsi

Patronul Gigi Becali pregătește o restructurare semnificativă a echipei FCSB pentru duelul cu Sepsi. După o victorie impresionantă cu RFS în Europa League, în care...
00:02:15

VIDEO Trump despre întâlnirea cu Zelenski: ”Este lupta mea să salvez umanitatea”

Donald Trump a declarat că se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski vineri, la New York. „Cred că voi putea ajunge la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă