Instituţiile de credit au adunat câştiguri de peste 100 milioane euro în primele trei luni, deşi sumele necesare acoperirii creditelor neperformante au continuat să crească. Profiturile celor mai importante bănci locale au început să se stabilizeze în primul trimestru al acestui an, deşi sumele blocate în provizioane se menţin la valori semnificative. De altfel, primele trei luni ale acestui an au marcat revenirea pe profit a sistemului bancar, în ansamblul său. Datele centralizate ale Băncii Naţionale a României, citate de Mediafax, relevă câştiguri de peste 100 milioane euro în primul trimestru al anului, după ce în perioada similară a anului trecut băncile înregistraseră pierderi cumulate de circa 50 milioane euro.
Lucrurile se aşază pe făgaşul normal
Profiturile obţinute de instuţiile de credit arată faptul că ele au început să revină la activitatea de bază, adică împrumuturile acordate persoanelor fizice şi companiilor. „Profitul obţinut e semn că s-a reluat activitatea în bănci. Provizioanele au rămas pe o tendinţă de creştere, dar profitul operaţional a depăşit bine pierderea financiară. A început să meargă creditul şi s-a reluat activitatea bancară pe mai multe segmente”, comentează Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR. De altfel, mai multe bănci locale, printre care şi liderul sistemului, BCR, au anunţat în ultima perioadă reduceri ale dobânzilor, în special, pentru creditele de nevoi personale, ceea ce arată dorinţa lor de a relua procesul de creditare.
La BCR scad costurile cu riscul
Dintre cele trei bănci importante care şi-au anunţat până acum rezultatele financiare aferente primului trimestru, doar în cazul BCR se poate observa o scădere a sumelor puse deoparte pentru acoperirea creditelor cu probleme. Potrivit unui comunicat al băncii, provizioanele au atins aproximativ 110 milioane euro, în creştere faţă de primul trimestru al anului 2009, însă în scădere cu aproape 80 milioane euro faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. În acelaşi timp, raportat la primele trei luni ale anului 2009, profitul net obţinut de bancă a scăzut cu 26,4%, la aproximativ 57 milioane euro. Pe de altă parte, principalul concurent al BCR a obţinut un profit în scădere cu doar 5% faţă de 2009, însă a continuat să provizioaneze mai mult comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce arată că soldul creditelor cu probleme nu a atins încă un punct maxim de la care să înceapă să scadă. Astfel, profitul BRD a fost de 49 milioane euro, iar costurile cu riscul au crescut de la 47 milioane euro în primul trimestru al anului trecut la aproape 80 milioane euro în prima parte a acestui an. Şi în cazul Băncii Transilvania, care a înregistrat un avans cu trei cifre al profitului, costurile riscului au continuat să crească. Nivelul provizioanelor a urcat cu 125% în primele trei luni ale acestui an, ajungând la aproximativ 48 milioane euro. Profitul băncii a fost de 16 milioane lei, în creştere de 15,7 ori.