8.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialTrei ardeleni în guvernul ungar. Cum vor influenţa relaţia cu România?

Trei ardeleni în guvernul ungar. Cum vor influenţa relaţia cu România?

Noul guvern al Ungariei, condus de liderul FIDESZ, Viktor Orban, va include trei maghiari originari din Ardeal. Ei vor ocupa posturi-cheie în noul cabinet de la Budapesta, printre care se numără postul de ministru de Externe.

Clujeanul Janos Martonyi va conduce Ministerul de Externe de la Budapesta. El a mai deţinut acest post şi în precedentul Guvern condus de Viktor Orban, în perioada 1998 – 2002. Martonyi s-a născut la Cluj în anul 1944. Ulterior, familia sa a emigrat în Ungaria.

Cel de-al doilea ardelean din Guvernul de la Budapesta este poetul Geza Szocs. El este născut la Târgu-Mureş şi a terminat Facultatea de Filologie la Cluj. În ultimul deceniu de comunism, el a fost nevoit să emigreze în Elveţia, din cauza opoziţiei faţă de regimul comunist. Ulterior, Geza Szocs s-a întors în România. În anul 1990, el a fost ales secretar general al UDMR. Poetul maghiar a fost senator al României în perioada 1990 – 1992. El s-a mutat apoi la Budapesta. Cel mai probabil, în noul Guvern Orban, va conduce Departamentul Culturii, cu rang de ministru-delegat.

Cel de-al treila politician originar din Transilvania care ar urma să facă parte din Guvernul FIDESZ este europarlamentarul Kinga Gal. Ea este fosta soţie a fostului deputat UDMR Zsolt Szilagyi, în prezent şeful de cabinet al europarlamentarului Laszlo Tokes şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania. Kinga Gal, care locuieşte în prezent la Bruxelles, este absolventă de Drept la Universitatea Babeş-Bolyai. Ea ar urma să conducă Departamentul pentru Maghiarii de Pretutindeni, de asemenea, cu rang de ministru-delegat.

Desemnarea celor trei politicieni originari din Transilvania a avut loc în contextul în care unul dintre cei cu care s-a consultat noul premier, Viktor Orban, este europarlamentarul Ladislau Tokes, ales pe lista UDMR. De asemenea, preşedintele Partidului Civic Maghiar, fostul primar din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, care a semnat un parteneriat strategic cu noua formaţiune de guvernare din Ungaria, se află la Budapesta. Szasz spune că este implicat în consultările legate de formarea noului Guvern al Ungariei.

Analistul politic Octavian Sergentu de la site-ul www.clujtoday.ro crede că ascensiunea FIDESZ poate avea un efect benefic asupra comunităţii maghiarilor ardeleni, care ar putea primi mai multe subvenţii din partea Budapestei. „Mă bucur că personalităţile care au şcoală ardeleană sunt bine văzute deopotrivă la Bucureşti şi la Budapesta. Doi dintre viitorii membri ai Guvernului Orban sunt absolvenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj”, a spus Octavian Sergentu. El crede că poate exista o paralelă între politica românească şi cea maghiară, în condiţiile în care o serie de basarabeni au ajuns să deţină poziţii importante la Bucureşti. „Este vorba de şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, care provine din partea Basarabiei controlată de Ucraina, dar şi de familia actualului ministru de Externe, Teodor Baconschi. De asemenea, au mai fost basarabeni care au deţinut poziţii importante: fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, fostul premier şi preşedinte al Senatului, Nicolae Văcăroiu, ori poetul Adrian Păunescu”, a spus Octavian Sergentu.

Sociologul Dan Dungaciu a făcut, de asemenea, o comparaţie între relaţia dintre România şi basarabeni şi cea dintre Ungaria şi maghiarii ardeleni. „Să ne închipuim că Parlamentul de la Bucureşti ar fi dominat, în proporţie de două treimi, de un partid conservator, secondat cu 17-18 la sută din voturi de un partid de extrema dreaptă. De asemenea, să ne închipuim că în Guvernul votat de acest Parlament ar fi trei miniştri basarabeni. Probabil că interesul pentru Basarabia al acestui Guvern ar fi mult mai mare. Probabil că aşa se va întâmpla şi în cazul Ungariei. Şi asta deşi relaţia cu maghiarii ardeleni nu va fi preocuparea majoră pentru noul Guvern, pentru că Ungaria are destul probleme”, a spus Dungaciu. De asemenea, sociologul crede că faptul că toate partidele din Ungaria susţin acordarea dublei cetăţenii poate genera noi tensiuni în regiune. „Ungaria a fost puternică în parteneriate cu altcineva, cu Austria, cu Germania. Sper că vizita la Moscova a noului ministru de Externe al Ungariei, Martonyi, unde acesta a vorbit despre o nouă eră a relaţiilor dintre Ungaria şi Rusia, să nu afecteze România şi Republica Moldova”, a spus Dungaciu.

La rândul său, istoricul Leonard Horvath crede că nominalizarea celor trei candidaţi „este un lucru extraordinar pentru Ardeal şi pentru România. Sper că acest lucru va îmbunătăţi relaţiile dintre România şi Ungaria. Probabil că este guvernul maghiar cu cei mai mulţi ardeleni după cel de-al doilea război mondial. Precedentul Guvern Orban s-a implicat în problemele maghiarilor de peste graniţă, lucru care este posibil să se repete. Dacă aşa se va întâmpla, nu sunt excluse unele tensiuni”, a spus Horvath.

Cele mai citite

Motivul pentru care un câine Akita a mușcat-o pe fetița din București

O fetiță în vârstă de 6 ani, care mergea la școală împreună cu mama ei, a fost mușcată pe față de un câine din...

AEK Atena și PAOK Salonic au remizat 1-1 în derby-ul din Grecia! Răzvan Lucescu a avut o criză de nervi

AEK Atena și PAOK Salonic au încheiat la egalitate, scor 1-1, în etapa a 8-a din campionatul grec, într-o confruntare marcată de tensiuni pe...

Răsturnare de situație la Referendumul din Republica Moldova

Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și de la referendumul pentru aderare Republicii Moldova la UE arată că propagandă rusă a reușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă