Cei mai mulţi oameni cred că mâncarea mexicană presupune o tortilla coaptă foarte tare, umplută cu carne tocată de vită şi caşcaval topit. În Mexic, lucrurile stau altfel: tortilla este coaptă doar cât să fie crocantă şi foarte rar are o umplutură grasă. De fapt, orice ai înfăşura cu o tortilla caldă reprezintă un taco. Umpluturile pot fi orice, de la peşte, fructe de mare, legume de sezon şi cartofi, până la ciuperci sau carne de pui ori de vită. Tortilla de porumb nu trebuie prăjită, e suficient să fie încălzită în cuptorul normal sau cu microunde. O altă variantă foarte bună este încălzirea la aburi: puneţi tortilla într-un prosop, ţineţi-l la aburi un minut şi apoi lăsaţi-l înfăşurat încă un sfert de oră. Tortilla va fi astfel caldă şi zemoasă, dar şi uşor de pliat. Taco poate constitui un fel de mâncare de sine stătător sau îl puteţi servi cu alte mâncăruri sau garnituri. Este rapid şi uşor de pregătit, dar şi foarte sănătos.
Ingredientele necesare
Pentru a pregăti tacos cu ouă prăjite şi ardei aveţi nevoie de trei sau patru ardei de poblano, o lingură de ulei de măsline extra virgin, un sfert de ceapă albă, tocată mărunt, şase ouă mari, o lingură de lapte, sare după gust, opt tortilla de porumb şi 50 de grame, brânză dulce. Ardeii de poblano sunt ardeii mari, lucioşi, de culoare verde închis, pe care îi găsiţi la raftul de ingrediente mexicane, alături de jalapenos, de exemplu. Aceste legume nu sunt foarte iuţi, deci o să aveţi doar o senzaţie plăcută de fierbinţeală, care contrastează perfect cu ouăle moi şi zemoase.
Mod de preparare
Coaceţi ardeii direct la flacără, folosind un cleşte. Pe măsură ce o zonă se înnegreşte, rotiţi leguma. Continuaţi până când toată suprafaţa este coaptă.
O altă variantă este să frigeţi legumele pe grătar. După coacere, puneţi ardeii într-un bol şi acoperiţi-i. Lăsaţi-i timp de 20 de minute, apoi decojiţi-i. Este posibil să fiţi nevoit să ţineţi ardeii sub jet de apă, ca să îndepărtaţi bucăţile de coajă arsă. Dacă faceţi asta, tamponaţi-i cu un prosop de hârtie. Tăiaţi ardeiul în două, scoateţi-i seminţele şi apoi tocaţi-l fâşii subţiri.
Încălziţi cele opt tortilla la aburi, apoi lăsaţi-le aşa timp de 15 minute, cât pregătiţi omleta. Bateţi ouăle într-un bol, apoi turnaţi laptele şi săraţi după gust. Încălziţi uleiul într-o tigaie medie şi puneţi ceapa. Căliţi-o până se înmoaie, adăugaţi ouăle, amestecaţi până încep să se închege, după care puneţi ardeii.
Continuaţi să prăjiţi la foc mediu, până când amestecul este omogen şi suficient de copt, lucru care nu ar trebui să dureze mai mult de cinci minute. Luaţi tigaia de pe foc. Gustaţi mâncarea şi eventual mai adăugaţi sare.
Scoateţi tortilla şi puneţi peste fiecare o lingură cu vârf din amestecul de ouă şi ardei iuţi. Presăraţi puţină brânză pe deasupra şi împăturiţi foietajul. Ies opt tacos, deci patru porţii.
Un taco este nu numai foarte gustos, ci şi foarte bun în curele de slăbire: are doar 114 calorii şi şase grame de grăsime.