18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăMediuFericirea ne face mai deştepţi

Fericirea ne face mai deştepţi

Dopamina, hormonul fericirii, care ne produce sentimente plăcute şi asigură unele funcţii ale organismului, ar putea influenţa puterea creierului, arată un nou studiu realizat de o echipă de cercetători ai Universității Yale.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie comparând creierele de la diferite specii de primate, ceea ce le-a permis să identifice trăsăturile care ar putea face mai special creierul uman.

La suprafaţă, creierul oamenilor seamănă foarte mult cu cel al primatelor, dar inteligenţa superioară a oamenilor sugerează că în profunzime există diferenţe esenţiale. Creierul uman este de trei ori mai mare decât al primatelor, având aşadar o putere de procesare mai mare, explică neurosavan­ţii. Dar diferenţa esenţială nu constă în mărime, ci în modalităţile de funcţionare a celulelor şi formare a legăturilor, spune dr. Andre Sousa, de la Universitatea Yale, co-autorul studiului, citat de publicaţia britanică The Independent.

Împreună cu o echipă numeroasă de specialişti, dr. Sousa s-a concentrat pe 16 regiuni ale creierelor omului, cimpanzeului şi maimuţei macac. Ei au cercetat activitatea genelor descoperite în acele regiuni, observând care dintre ele sunt active sau inactive la diferite specii şi măsura în care acestea produc substanţe de genul dopaminei.

 

Diferențe vizibile în cortex

 

În general, diferenţele dintre alte primate şi oameni sunt foarte subtile, dar acestea sunt clar vizibile în neurocortex, zona creierului mult mai dezvoltată la om decât la maimuţă. Astfel, cercetătorii au constatat că gena TH, care declanşează producerea dopaminei, era activă în neurocortextul uman, dar nu şi în cel al primatelor.

Pe lângă faptul că este un sistem de recompensă, dopamina joacă un rol important într-o mulţime de funcţii ale organismului uman, inclusiv mişcarea, învăţarea şi memorarea. Este substanţa chimică epuizată la persoanele care suferă de Parkinson, o boală neurologică progresivă, caracterizată prin tremurături, mişcări foarte lente şi probleme de memorie.

Aşadar, producerea acestei substanţe recompensatoare este unul dintre factorii esen­ţiali care deosebesc creierele noastre de ale maimuţelor, iar o cantitate mai mare de dopamină ar putea spori puterea creierului.

Cercetătorii nu ştiu încă exact în ce măsură descoperirile lor, inclusiv cantităţile ridicate de dopamină, pot explica mai bine inteligen­ţa relativă a oamenilor. Dar acestea arată importanţa unei înţelegeri mai nuanţate a creierului, care merge mai departe de mărime atunci când sunt studiate bazele inteligenţei.    

Cele mai citite

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă