Deficit bugetar de 5,9% din PIB, concedieri de 5% în sectorul bugetar în toamna anului 2010 şi o mai bună folosire a fondurilor UE sunt obiectivele repetate ieri la Cotroceni. „Nimic despre remaniere. Numai soluţii.” Aşa a rezumat laconic ministrul Elena Udrea discuţiile de marţi cu şeful statului. De altfel, consultările anunţate cu surle şi trâmbiţe dinspre Cotroceni, care promiteau a fi un fel de sancţionare a Guvernului din partea primului om în stat, au fost destul de tehnice şi „lipsite de tensiune stat”, potrivit unor oficiali guvernamentali.
Încă de la debutul întâlnirii, preşedintele Traian Băsescu a cerut reprezentanţilor Executivului punctul de vedere cu privire la reducerea cheltuielilor publice în administraţia centrală şi locală şi reducerea cheltuielilor sociale. „În momentul de faţă, un număr mare de asistaţi şi un procent important de asistenţă nejustificată fac ca, de fapt, să nu se poată concentra sprijinul social pe categoriile care au mai multă nevoie de asistenţă socială”, a apreciat preşedintele Traian Băsescu, recurgând aproape exact la o formulare folosită cu câteva ore înainte de premierul Boc în plenul Senatului. Ca răspuns la solicitarea preşedintelui, Emil Boc a prezentat cifre din ultimii doi ani de activitate ai guvernelor conduse de el şi a făcut din nou trimitere la risipa de bani a Cabinetului Tăriceanu.
„Dacă acest Guvern şi guvernul anterior pe care l-am reprezentat nu ar fi făcut nimic din decembrie 2008 până în momentul de faţă, deficitul bugetar al României ar fi fost de 13% în 2009 şi de 17% în 2010″, a explicat primul-ministru, adăugând că, pentru anul acesta, deficitul bugetar pe care îl vizează este de 5,9% din PIB, ca urmare a aplicării unor măsuri viitoare. „Obiectivul clar al Guvernului este cel constatat în Legea salarizării unitare, de a coborî nivelul cheltuielilor publice cu salarizarea de la 9,4% la 7% în 2015. Tot pe aceasta, în 2010 avem o coborâre a nivelului cheltuielilor cu salarizarea de la 9,4% la 8,7%”, a adăugat Boc. Cu o seară înainte, premierul anunţase că se va prezenta la preşedinţie cu un raport din care reiese că în sistemul bugetar vor urma concedieri de 5% în septembrie-octombrie 2010 şi de încă 5% în 2011. Ministerele cele mai afectate de viitoarele valuri de disponibilizări vor fi, cel mai probabil, Sănătatea şi Educaţia, susţin surse guvernamentale.
Legea ANI, desfiinţată spre „veselia unora”
Discuţiile dintre şeful statului şi Guvern au vizat şi teme care nu se aflau pe agenda iniţială, precum legea pensiilor, aflată în prezent în dezbaterea Senatului. Punctul vulnerabil al legii îl reprezintă pensiile speciale ale militarilor, susţinute de preşedintele Băsescu şi de ministrul de resort Gabriel Oprea, dar eliminate de Emil Boc. De altfel, multe voci din spectrul politic speculau că viziunile diferite ale celor două părţi s-ar putea finaliza cu demisia lui Oprea, fapt care l-ar fi pus însă pe premier într-o situaţie delicată, riscând simultan pierderea majorităţii din Parlament şi fragilizarea relaţiei cu Preşedinţia. La nivel oficial, nu a fost anunţată concluzia la care s-a ajuns ieri.
Tot la Cotroceni a fost pusă pe tapet şi Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), declarată recent neconstituţională. „ANI nu mai are atribuţiuni, spre marea veselie a unora, dar spre marele deserviciu făcut României. România reuşise să se recredibilizeze în procesul de a elimina clauza de salvgardare pe justiţie şi, pe urmă, în procesul de a diminua timpul de monitorizare, în faza în care ne aflăm acum, printre altele şi prin funcţionarea ANI”, a comentat preşedintele.