5.6 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Auditorul energetic

Auditorul energetic

O dată cu introducerea certificatului energetic obligatoriu, persoanele acreditate în orice sens vor fi la mare căutare.

Numărul  auditorilor energetici din întreaga ţară, care se ocupă cu acordarea de certificate energetice la vânzarea, achiziţia sau închirierea de locuinţe, este de 750. „Certificatul energetic obligatoriu va fi introdus începând cu trimestrul al II-lea al anului 2010″, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care apreciază că pentru început va fi nevoie de 1.000 de auditori plus echipele lor.

Experienţa minimă trei ani
Ocupaţia de auditor energetic poate fi urmată, conform Ordinului MLPTL nr.550/2003, publicat în MO 278 din 21.04.2003, de un absolvent al unui instituţii de învăţământ superior de specialitate. „Auditor poate deveni un arhitect, un inginer constructor sau de instalaţii, un inginer energetic sau mecanic”, exemplifică Dan Berbecaru, vicepreşedinte al Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).
Cerinţa privind experienţa în domeniu solicitată până acum va fi schimbată începând cu aplicarea noilor reglementări ale MDRT. Ioan Andreica anunţă că pentru auditorii de gradul I, cei care pot realiza orice fel de evaluare, pentru orice tip de clădire, experienţa se va înjumătăţi de la zece, la cinci ani, iar pentru auditorii de gradul II, care nu execută evaluări complexe, ci strict pentru apartamente şi case va fi mic­şorată de la cinci la trei ani.
Activitatea unui auditor energetic nu este întreprinsă de o singură per­soană, ci necesită o echi­pă. Cu­le­gerea datelor din teren, refe­ritoa­re la caracteristicile geome­trice, fizice şi termotehnice ale clădirilor şi elaborarea Certifica­tului de Performanţă Energetică sunt câteva dintre sarcini. Pentru a putea profesa ca auditor, este nevoie de susţinerea unui exa­men la MDRT. Până la atestare candidatul trebuie să urmeze un curs de specializare, organizat de facultăţile tehnice din Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara, să facă un proiect de absolvire, constând într-un audit energetic, să întocmească un dosar şi să-l înainteze la minister.
Veniturile lunare ale unui auditor energetic variază în funcţie de numărul de lucrări, costul serviciilor prestate şi de experienţă. Adam Cristian Petru, auditor ener­getic, apreciază că venitul poate ajunge şi până la câteva mii de lei pe lună.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Rusia acuză Occidentul de amestec în alegerile din Republica Moldova și respinge acuzațiile ce i se aduc

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea...

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...
Ultima oră
Pe aceeași temă