3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportZiua alegerilor: duminica sau martea?

Ziua alegerilor: duminica sau martea?

Parlamentul ar putea lua in discutie ideea ca alegerile sa nu mai aiba loc duminica, ci sa fie mutate intr-una dintre zilele de lucru. Specialistii spun ca schimbarea ar putea spori prezenta la vot, dar numai daca alegatorii vor primi o zi libera de la serviciu. Din acest motiv exista riscul ca la vot sa ajunga numai bugetarii, caci firmele private nu vor accepta sa inregistreze pierderi.

Deputatii liberali si democrat-liberali au propus ca alegerile sa aiba loc intr-una dintre zilele saptamanii pentru a stimula cresterea paticiparii la vot. Deputatul PDL Daniel Buda a precizat ca exista propunerea democrat-liberalilor, aceea ca scrutinele electorale sa se desfasoare martea, precum si sugestia liberalilor ca ziua alegerilor sa fie vinerea. Buda a precizat ca nu tine "neaparat" la una dintre variante, dar considera necesar ca alegerile sa fie "intr-o zi lucratoare, tocmai pentru a stimula participarea cetatenilor la vot".

Aceeasi idee este acreditata si de un studiu al Institutului pentru Politici Publice din noiembrie 2009, care demonstreaza ca mutarea zilei alegerilor in cursul saptamanii de lucru ar fi utila pentru partidele de dreapta prin atragerea unui segment de alegatori activi, obisnuiti sa aiba activitati complexe in timpul saptamanii, astfel incat in weekend sa se relaxeze. Teoretic, ne-a explicat sociologul Mircea Kivu, "ideea este ca oamenii nu vor mai fi in minivacanta de  weekend in ziua alegerilor", fapt ce afecta mai ales "alegerile locale si parlamentare, unde nu se poate vota decat in circumscriptia in care esti arondat". Prin urmare, mutarea alegerilor intr-o zi a saptamanii ar aduce la urne un numar mai mare de alegatori. In schimb, Alexandru Radu, profesor de stiinte politice, este de parere ca "participarea la vot nu tine de zilele saptamanii, ci de modul in care se face politica".

 

Totusi, profesorul Radu sustine ca, "prin traditie, in Romania se voteaza duminica pentru ca suntem un popor cu un comportament mai degraba rural", iar "prin desfasurarea alegerilor duminica i se da acestei zile o  mai mare importanta decat actul politic in sine, pentru ca era considerata zi de sarbatoare". Initiatorii proiectului de lege sustin ca romanii care se vor prezenta la urne vor fi scutiti de la serviciu in ziua respectiva, in baza unei dovezi ca si-au exercitat dreptul la vot. In opinia lui Mircea Kivu, aceasta va constitui insa "o problema pentru angajatori, deoarece nu se stie cine ii va despagubi" in cazul in care angajatii isi iau liber pe motiv de participare la vot.

 

De aceeasi parere este si Alexandru Radu, care ne-a declarat ca "se incurca legislatia": "La stat e simplu, se rezolva printr-o ordonanta de urgenta. La privat insa e mai complicat si, probabil, multi vor prefera sa nu faca acest lucru". Alexandru Radu sustine in plus ca "ideea de compensare n-ar face decat sa favorizeze parerea ca votul are un caracter mercantil profund, iar acum il tranzactioneaza chiar statul".
Legea electorala urmeaza sa fie modificata substantial pana la alegerile viitoare din mai multe considerente. Ele variaza de la corectarea mecanismului care face ca un candidat sa ajunga parlamentar, desi s-a plasat pe locul doi in colegiul sau, pana la introducerea votului electronic, acesta determinand o mai mare siguranta a corectitudinii votului.

» Englezii voteaza joia, irlandezii – vinerea
Potrivit legislatiei comunitare, statele membre ale UE pot vota pentru alegerile europarlamentare in zilele de joi, vineri, sambata si duminica. Zilele in care se desfasoara celelalte alegeri sunt stabilite de guvernele nationale. De pilda, Franta, Germania sau Spania voteaza duminica, in Marea Britanie se voteaza de regula joia, iar in Irlanda vinerea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă