15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPartidele pregatesc noua fata a Constitutiei

Partidele pregatesc noua fata a Constitutiei

Regim semiprezidential de tip francez, desfiintarea sau eficientizarea institutiei Avocatul Poporului, Parlament uni- sau bicameral. Sunt doar cateva dintre propunerile politicienilor pe tema modificarii Constitutiei. Toate vor fi, cel mai probabil, puse pe tapet luni, la discutiile de la Cotroceni convocate de seful statului.
 
Desi au unghiuri de abordare radical diferite in privinta modificarii legii fundamentale, reprezentantii opozitiei si cei ai puterii par a fi ajuns la un consens de principiu. si unii, si altii sunt dispusi sa demareze dezbaterile pe aceasta tema. De altfel, PSD si PNL au raspuns pozitiv invitatiei presedintelui Traian Basescu de a participa, la inceputul saptamanii viitoare, la consultari la Cotroceni.
Pana atunci insa, politicienii se intrec in propuneri. Europarlamentarul PDL Cristian Preda, spre exemplu, si-ar dori un regim semiprezidential de tip francez, care sa-i permita presedintelui sa dizolve Parlamentul in momente de criza politica. El a explicat ca ar introduce, in acelasi timp, mecanismul "motiunii de cenzura pozitive", care presupune "in momentul in care introduci critica Guvernului, aducerea unui inlocuitor pentru prim-ministru, dupa modelul nemtesc, care ar insemna o solutie de echilibrare si de suscitare a unei opozitii mai consistente si mai inteligente".

O alta idee de modificare a Constitutiei vine din partea presedintelui Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla (PSD), care gaseste necesara clarificarea situatiei institutiei Avocatul Poporului. "Trebuie sa facem Constitutia mai clara. Sunt multe lucruri de schimbat, inclusiv modalitatea de alegere a Camerelor, modul in care functioneaza cele doua Camere – noi suntem pentru existenta a doua Camere, probabil cu un numar redus de parlamentari –, daca mai mentinem Avocatul Poporului sau nu, sau ii modificam substantial atributiile pentru a deveni o institutie eficienta", a explicat Grebla.
Colegul sau de partid Viorel Hrebenciuc s-a pronuntat si el in favoarea revizuirii Constitutiei, insa strict referitor la Parlamentul unicameral sau bicameral, adica pornind de la rezultatul referendumului din noiembrie 2009. In opinia lui Hrebenciuc, celelalte modificari ale legii fundamentale, "care inseamna un proces mult mai indelungat", trebuie facute separat.

La randul sau, senatorul independent Cristian Diaconescu este pro bicameralism, insa crede ca viitoarea impartire regionala a tarii trebuie sa se reflecte in Parlament. Diaconescu a mai opinat ca reforma Constitutiei trebuie sa aiba in vedere nu numai organizarea Parlamentului, ci si raportul intre institutiile statului, dand ca exemplu faptul ca "prea des" Curtea Constitutionala intervine pe chestiuni punctuale, un semnal ca mecanismele nu functioneaza corespunzator.

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă