17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum ajungi pe mana recuperatorilor, in doi pasi

Cum ajungi pe mana recuperatorilor, in doi pasi

Bogdan I. este din 2006 posesorul unui credit de nevoi personale, obtinut cu usurinta (atunci) de la BCR – agentia „Unic”. La momentul respectiv creditul valora 18.500 lei, era pe zece ani, iar dupa trei ani de plata a ratelor soldul ajunsese la 15.000 lei, achitarea principalului avansand cu viteza de melc cand dobanzile sunt mari. Din 2009, pe masura cresterilor de dobanda din partea bancii, suprapuse in mod nefericit cu ceva probleme personale, debitorul incepe sa gafaie la plata ratelor. Apar deci intarzierile si dobanzile penalizatoare. In ianuarie 2010 este sunat din partea bancii si instiintat sa aduca 1.400 lei pentru a-si stinge obligatiile restante, echivalentul cam a trei rate si ceva. Omul face un efort, suna un prieten, ma rog, achita datoria. In februarie mai primeste un telefon: „Nu va suparati, mai trebuie sa completati suma cu 900 de lei”.

Probabil o greseala la calculul initial al restantei sau poate efectul dobanzilor penalizatoare – isi spune debitorul, asa ca mai strange doua gauri la curea si se prezinta cu banii la ghiseu. Acolo, stupoare! „Nu mai sunteti dator la noi, imprumutul a fost cesionat unei firme de recuperari”, aude de cealalta parte. De aici incolo, intram in zona crepuscular-bancara. In contractul sau (838/septembrie 2006) scrie negru pe alb: „Banca va notifica imprumutatul, in scris, in 10 zile de la constatarea unui caz de culpa (n.n. – sunt enumerate inainte explicit acestea, inclusiv neachitarea la timp a ratelor) si, in cazul in care deficientele nu sunt inlaturate in perioada de timp indicata de banca in notificare, banca are dreptul sa considere creditul exigibil si sa treaca la recuperarea intregii sume datorate”.

Cu alte cuvinte, cineva s-a gandit ca, in momentul in care debitorul e notificat, are timp sa sune din goarna familia si rudele, sa-si vanda tot din casa, sa faca o roata tiganeasca, ma rog, orice este in stare pentru a evita ca finantatorul sa-i ceara toata suma datorata dintr-o data, in loc de ratele restante. Debitorul a mers deci la banca sa intrebe cum de a ajuns pe mana recuperatorilor fara nici o instiintare prealabila. „Dar ce credeti dvs., ca banca are bani de dat pe notificari pentru fiecare?”, i-a raspuns la obiect directoarea agentiei in persoana. „Cum, dar obligatia de notificare e trecuta in contract…”, a incercat timid datornicul nostru. „si cum de am ajuns la recuperatori, de vreme ce am achitat integral suma pe care mi-ati comunicat-o in ianuarie?” „Nu se poate asa ceva, nu ati platit la BCR, poate ati platit in contul recuperatorilor”, vine raspunsul partii adverse. „Pai, uitati chitanta, e stampila BCR pe ea.”

„Aaa, da… A fost un program, la un moment dat, care selecta debitorii pentru a fi trimisi la firma de recuperare, cred ca de aici se trage.” „Bun, si ce fac mai departe?”, intreaba datornicul, ingrozit. „Pai, vorbiti cu firma de recuperare.” Omul nostru a sunat imediat dupa acest episod la firma de recuperari careia BCR ii cedase creditul. A aflat ca banii (vorbim de 15.000 lei) trebuie inapoiati foarte repede, in doua-trei transe maximum, ca firma nu are nimic impotriva ca banca sa fie data in judecata pentru lipsa notificarii, dar ca asta nu ar trebui sa intarzie procesul de plata. Altfel….

Am cerut bancii o pozitie oficiala referitoare la acest caz si am oferit toate datele necesare pentru identificarea situatiei clientului cu pricina. Tot ce am primit a fost o declaratie conventionala din partea departamentului de comunicare al BCR. „Este regretabil ca sunt cazuri in care imprumutatul nu-si respecta contractul si nici nu se adreseaza din timp bancii pentru gasirea unei solutii. O banca lucreaza cu banii depunatorilor, trebuie sa-i gestio-neze adecvat si sa-i restituie acestora la cerere imediat, ceea ce si face”, se arata in raspunsul primit. Banca nu explica insa lipsa notificarii debitorului cu privire la intentia cesiunii creditului si nici de ce data la care apare efectuata cesiunea este ulterioara momentului in care datornicul a incercat sa ramburseze la ghiseu sumele restante, fiind refuzat pe motiv ca imprumutul sau a fost deja cedat unui recuperator.

Cele mai citite

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...

Ședință de urgență la Ministerul Mediului, în contextul debitelor Dunării

La ședință participă reprezentanți de la Apele Române și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Reprezentanții instituțiilor care urmăresc cotele Dunării vor merge în...

Lumina speranței în întuneric: Nevăzătorii cer Guvernului să-i privească în ochi

Nevăzătorii sunt revoltați că noua Lege a pensiilor le ia până la 80% din venituri Nevăzătorii protestează împotriva reducerii pensiilor cu până la 80%, cauzată...
Ultima oră
Pe aceeași temă