Vizita lui Traian Basescu la Kiev cu ocazia ceremoniei de investire a noului presedinte ucrainean este un semn de deschidere fata de noua conducere din Ucraina, mai ales ca relatiile dintre cele doua state s-au deteriorat dupa verdictul Curtii de la Haga care a dat castig de cauza Romaniei in problema platoului continental al Marii Negre.
Presedintele Traian Basescu va merge joi la Kiev, la ceremonia de investire in functie a noului sef al statului ucrainean, Viktor Ianukovici. Vicepresedintele partidului lui Ianukovici, Serghei Liovocikin, a spus deja ca o suta de delegatii sunt invitate sa participe la eveniment, dar ca deocamdata a primit confirmari de la "presedintii Bulgariei, Turciei, Romaniei, Ungariei, Lituaniei, Poloniei si Letoniei". Vizita sefului statului roman in Ucraina "la scurt timp dupa alegerile prezidentiale este foarte importanta pentru a asigura un contact direct cu Kievul", ne-a spus fostul ministru liberal de Externe Teodor Melescanu. De aceeasi parere este si Adrian Severin, care crede ca "in relatia cu noua administratie de la Kiev pornim cu plusuri si minusuri. Un plus ar fi faptul ca Traian Basescu nu a fost pana la sfarsit prieten cu fostul presedinte Iuscenko, iar un minus, din punct de vedere al Kievului, ar fi faptul ca presedintele Romaniei a fost de partea lui Iuscenko la revolutia portocalie".
Faptul ca noul presedinte al Ucrainei pare sa intinda o mana Romaniei promitand autonomie culturala minoritatii romanesti din Bucovina si necontestarea verdictului dat de Curtea de la Haga in legatura cu Insula serpilor arata, in opinia lui Severin, ca "Ianukovici este pragmatic". Cei doi fosti ministri de Externe sustin ca presedintele Basescu nu poate obtine foarte multe din aceasta vizita, fiind mai mult una de curtoazie. Cu toate acestea, Teodor Melescanu argumenteaza ca, pe termen lung, "Romania trebuie sa vina cu o pozitie foarte clara de sprijin pentru Ucraina privind securitatea militara in zona, dar si legata de o colaborare economica, iar impreuna cu Kievul poate ajuta Moldova sa-si rezolve prin negociere conflictul din Transnistria".
Romania are insa nerezolvat cu Ucraina diferendul legat de Canalul Bistroe, care acum este arbitrat de UE. De altfel, Leonid Kojara, consilierul de politica externa al noului presedinte al Ucrainei, amintea intr-un interviu ca, desi Ucraina este inconjurata de tari prietene la Marea Neagra, are un conflict de interese cu Romania in Delta Dunarii, referindu-se la Canalul Bistroe. De asemenea, Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, sustine ca in relatia dintre Romania si Ucraina au mai ramas "chestiuni minore" cum ar fi "infiintarea de scoli, semnarea acordului de mic trafic de frontiera", o parte dintre ele putandu-se rezolva daca s-ar reinfiinta comisia mixta romano-ucraineana. Ultima vizita pe care seful statului roman a facut-o la Kiev a fost in august 2008, in cadrul turneului sau in regiunea Marii Negre, imediat dupa declansarea conflictului din Georgia.