Fiul fostului presedinte comunist Vladimir Voronin ar fi trebuit sa le explice ieri autoritatilor moldovene de unde are cele 3,8 milioane de euro pe care le-a cheltuit in ultimii doi ani in strainatate pentru bunul sau plac.
Oleg Voronin, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, nu s-a prezentat ieri la sediul Centrului de Combatere a Infractiunilor Economice si Coruptiei, unde ar fi trebuit sa dea explicatii cu privire la tranzactiile facute in ultimii doi ani. Potrivit reprezentantilor institutiei, Oleg Voronin l-a anuntat telefonic in cursul diminetii pe ofiterul care urma sa-l interogheze ca nu este in tara si, prin urmare, nu poate veni, dar ca nu se eschiveaza de la urmarirea penala. Autoritatile moldovene investigheaza perioada 2008-2009, in care Oleg Voronin a achitat cu cardul personal echivalentul a 3,8 milioane de euro, care depaseste cu mult sumele inscrise in declaratiile de venit. Cotidianul moldovenesc "Timpul" a scris ca intr-o singura zi Oleg Voronin ar fi facut cumparaturi de aproape 60.000 de euro de la un magazin de bijuterii din Cipru, cateva zile mai tarziu ar fi scos din buzunar aproape 19.000 de euro platiti unui cabinet stomatologic din Baden-Baden, dar si 85.000 de euro pentru un magazin al unei renumite case de moda din Europa.
Fiul fostului presedinte este considerat cel mai bogat moldovean si ar avea in mainile sale aproape toata industria zaharului din Republica Moldova, aproape toate afacerile din import, de cereale si de panificatie, cele din domeniul bancar, cele ale asigurarilor, constructiilor, business-ului imobiliar si turistic, ale prestarilor serviciilor pe Internet, potrivit unui articol aparut in anul 2005 in "Ziarul de Garda". De pilda, potrivit aceleiasi surse, in 1997 Oleg Voronin ar fi reusit sa introduca in Romania mii de tone de zahar care depasesc cu mult intreaga productie a Republicii Moldova pentru ca atunci Cuba a donat mai multe tone de zahar pentru spitalele moldovenesti, pe care insa Oleg le-ar fi vandut la Iasi si Kaliningrad. Presa de peste Prut a scris in 2007 ca fiul fostului presedinte comunist detine banca "FinComBank", prin care ar fi rulati banii de la Caile Ferate moldovene si Moldtelecom, o firma de constructii ("Metal-market") si o firma de transporturi pe calea ferata ("Transline").
Si Romania libera a scris anul trecut ca fiul lui Voronin este dator 50.000 de lei la bugetul statului roman si, ca urmare, o firma din Vaslui care ii apartinea a fost inchisa. Firma Kaolin Impex, infiintata de Oleg Voronin in 1993, impreuna cu un asociat din Vaslui, a facut in perioada 1996-1997 importuri alimentare din Republica Moldova, dupa care a intrat in inactivitate. Averea lui Voronin jr este estimata la doua miliarde de euro, aproape jumatate din PIB-ul Moldovei. Potrivit presei de peste Prut, afacerile lui Oleg Voronin au inflorit pe masura ce tatal sau avansa in cariera politica si au atins apogeul cat timp acesta a fost presedintele Republicii Moldova.
Presa de la Chisinau a scris in mai multe randuri si despre privilegiile de care se bucura fiul fostului presedinte comunist. Recent, cotidianul "Jurnal de Chisinau" a amintit ca, in ciuda faptului ca Vladimir Voronin nu mai este sef al statului de peste Prut de aproape un an de zile, Olejka, asa cum este cunoscut fiul lui Voronin, ar beneficia de un semafor privat pe care il poate manevra cu ajutorul unei telecomenzi. Semaforul cu telecomanda se afla la coltul celor trei case pe care Oleg Voronin le-a construit in Chisinau si a fost instalat in urma cu doi ani.
Prin urmare, fiica lui Oleg Voronin, Ecaterina, se afla pe locul doi in topul celor mai bogati mostenitori din Republica Moldova, fiind depasita numai de Gabriel Stati, cel pe care regimul Voronin l-a retinut sub acuzatia de finantare a protestelor de la Chisinau din aprilie 2009.