Statele Unite vor amplasa pe teritoriul Romaniei, ca parte a scutului antiracheta, trei baterii, fiecare avand cate opt rachete de interceptare, insa nu vor instala rachete cu baza maritima in Marea Neagra, potrivit oficialilor americani.
Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor, Ellen Tauscher, a anuntat ca Statele Unite intentioneaza sa instaleze in Romania trei baterii de rachete SM-3, parte a scutului antiracheta. Fiecare dintre cele trei baterii va avea cate opt rachete, ceea ce inseamna 24 de interceptoare in total. Oficialul american a precizat insa ca "toate aceste probleme sunt deschise discutiilor". Totodata, Ellen Tauscher a asigurat ca Washingtonul "nu intentioneaza sa amplaseze sisteme Aegis in Marea Neagra", astfel ca acolo "nu vor fi elemente ale scutului antiracheta cu baza maritima". In Marea Neagra stationeaza numai flota ruseasca, careia presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, i-a promis deja ca va putea ramane in Crimeea si dupa 2017, cand expira acordul dintre cele doua tari. Cu toate acestea, consilierul pe politica externa al presedintelui ucrainean, Leonid Kojara, a declarat ieri, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, ca nu exclude posibilitatea ca Ucraina sa mai gazduiasca inca o baza maritima straina pe langa cea de la Sevastopol, unde se afla in prezent flota ruseasca. In acelasi timp, Kojara a argumentat ca Ucraina ar vrea sa-i ceara mai multi bani Rusiei pentru inchirierea bazei sale: "Pentru stationarea flotei ruse la Sevastopol, Kievul primeste in prezent 92 milioane de dolari pe an care, partial, merg spre achitarea platii la impozitele de gaze rusesti. Este o suma derizorie". Kievul ar dori sa-si redefineasca si strategia de securitate la Marea Neagra, in conditiile in care nu are o flota proprie. Kojara aminteste ca, in aceste conditii, desi "toate tarile riverane la Marea Neagra sunt prietene", Ucraina are "un conflict de interese cu Romania in Delta Dunarii", referindu-se la Canalul Bastroe.
Dupa ce Tiraspolul s-a oferit sa gazduiasca rachete rusesti Iskander pe teritoriul republicii separatiste, ca replica la amplasarea scutului american in Romania, oficialii rusi se delimiteaza de aceasta varianta. Dmitri Rogozin, ambasadorul Rusiei la NATO, respinge totusi o astfel de posibilitate, pentru ca "aceasta situatie ar putea duce la un conflict regional", potrivit agentiei de presa ruse Ria Novosti. Prin invitatia lansata Rusiei de liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, acesta vrea "sa impuste doi iepuri deodata", noteaza portalul analitic rus Politikom.ru. In primul rand, Smirnov, care nu mai este pe placul multor politicieni transnistreni, dar si rusi, a vrut sa-si arate atasamentul fata de Kremlin. In al doilea rand, a vrut sa provoace autoritatile moldovene la declaratii impotriva Kremlinului, speculand orientarea lor proromana si proamericana. Insa, in ciuda "scurgerii de informatii in cotidianul Nezavisimaia Gazeta" organizate de autoritatile transnistrene, Moscova ar accepta mai degraba reunificarea republicii separatiste cu Republica Moldova decat sa riste sa fie atrasa intr-o noua "cursa a rachetelor" cu americanii, scrie Politikom.ru. In schimb, deputatul rus Mihail Nenasev, din Comisia de Aparare a Dumei de Stat, Camera inferioara a parlamentului rus, a avertizat ieri, intr-o declaratie facuta pentru un post de televiziune de la Tiraspol, ca, in cazul in care guvernul actual al Republicii Moldova nu-i va convinge pe romani ca scutul antiracheta al SUA nu este necesar pe teritoriul Romaniei, Rusia ar putea recunoaste independenta Transnistriei.
Pe de alta parte, Dmitri Rogozin a declarat din nou ca nu se poate vorbi de relansarea relatiilor dintre Statele Unite si Rusia daca Moscova afla "vestile neplacute din ziare". In schimb, Ellen Tauscher a amintit ca Statele Unite i-au informat in permanenta pe omologii rusi despre noua configurare a scutului antiracheta si le-au transmis acestora inca din septembrie faptul ca presedintele american va oferi Romaniei posibilitatea de a gazdui elemente ale scutului.