23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialCazul Voicu dezvaluie cartelurile drumarilor

Cazul Voicu dezvaluie cartelurile drumarilor

Senatorul PSD Catalin Voicu a fost audiat ieri de procurorii anticoruptie pentru o noua fapta. El ar fi  primit 60.000 de euro de la omul de afaceri Costel Casuneanu cu scopul de a interveni la magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a solutiona favorabil contestarea unor licitatii organizate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Initial, senatorul Voicu a fost acuzat ca a primit  de la Casuneanu 200.000 de euro. Din interceptarile telefonice, anchetatorii ar fi aflat ca omul de afaceri a platit prima data 60.000 de euro pentru judecatori. Ulterior, i-ar mai fi dat senatorului inca 200.000 de euro. In apararea sa, Casuneanu ar fi sustinut ca era vorba de imprumuturi.

In afara de interventiile in favoarea lui Casuneanu, senatorul Voicu este suspectat ca ar fi incercat sa-l ajute intr-un dosar penal si pe omul de afaceri Marius Locic.
Pe langa senatorul Voicu, au mai fost invinuiti beneficiarii faptelor de coruptie, respectiv Costel Casuneanu si Marius Locic, precum si magistratul Florin Costiniu, seful Sectiei Civile de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acuzat de complicitate la trafic de influenta. Florin Costiniu ar fi intervenit la magistratii care judecau litigiul.
Costel Casuneanu, prin firma sa, PA&CO International, are mai multe procese pe rolul instantelor de judecata, in care contesta licitatii organizate de CNADNR.

Modele de mistificat licitatii

Surse din cadrul CNADNR sustin ca, nu de putine ori, firmele specializate in constructii sau in intretinerea drumurilor se inteleg intre ele sa participe la licitatii dictand preturile ca un adevarat cartel. Spre exemplu, una dintre firme propune un pret mic, iar o alta firma propune o suma exorbitanta. Prima societate este declarata castigatoare, dar se retrage, facandu-i loc celeilalte, careia CNADNR trebuie sa-i plateasca sume mari pentru lucrari de calitate uneori indoielnica. Firma care s-a retras nu ramane in pierdere deoarece primeste de la societatea castigatoare, prin subcontractari, executia unor lucrari. Alteori se infiinteaza si firme-satelit ("plombe" pentru licitatii) doar pentru a se
respecta conditia numarului obligatoriu de firme care trebuie sa participe la o licitatie. Daca nu atribuie lucrarile, CNADNR este tarata in instantele de judecata, unde uneori se castiga si prin trafic de influenta.
Cand sunt mai multi ofertanti, se practica si santajul intre firme sau intre carteluri, arbitrat uneori de "factorul politic" de la Ministerul Transporturilor, care dicteaza cine trebuie sa castige licitatia. Acelasi lucru se intampla si la licitatiile organizate de consiliile locale pentru drumuri judetene, unde arbitrul este, de regula, presedintele consiliului judetean.

Cele mai citite

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură controversată: Probleme de implementare și reticență

Impozitarea veniturilor excepționale, o măsură anunțată în repetate rânduri de premierul Marcel Ciolacu, este privită cu scepticism de specialiștii în fiscalitate, potrivit portalului Termene.ro. Experții...

Rodica Nassar îl apără pe Ciolacu după gafa lui Ciucă

„Răspuns corect. Nota 10”, este reacția deputatului PSD Rodica Nassar după ce Nicolae Ciucă, întrebat ce calități are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Un atac rusesc asupra orașului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni și a rănit alți 18

Cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi 18 au fost răniţi într-un atac cu rachete şi drone explozive ruseşti lansat asupra oraşului...
Ultima oră
Pe aceeași temă