Ingrediente
300 g unt moale
150 g.zahăr pudră
2 gălbenușuri
1 linguriță vanilie
400 g făină 00
coaja de la o lămâie
25 g cacao
Mod de preparare
Într-un vas cernem făina, iar în mijlocul ei adăugăm gălbenușurile, untul moale, vanilia, zahărul pudră și coaja de lămâie. Le amestecăm rapid, să nu încălzim prea mult aluatul. Împărțim aluatul în două părți egale. Într-una adăugăm cacao – puteți pune și 5-10 ml lapte, ca să-l manevrați mai ușor. Le învelim pe fiecare în folie alimentară și le lăsăm în frigider cel puțin o oră. Apoi trecem la partea distractivă. Eu am optat pentru mai multe forme.
Bastoane: Am tăiat din fiecare parte de aluat câte o bucată generoasă. Le-am întins pe fiecare cu mâna în formă de fir nu foarte subțire și le‑am rulat între ele. Le-am dat formă de bastoane, cercuri bicolore și le-am așezat în tava de copt.
Biscuiți spiralați: Am întins câte o foaie din fiecare culoare de aproximativ 1/2 cm grosime. Le-am așezat una peste alta și am rulat aluatul (ca o ruladă). L-am învelit în folie alimentară și l-am lăsat din nou în frigider să se întărească pentru a-l putea tăia ușor în felii de aproximativ 1/2 cm.
Pătrățele: Am avut nevoie de 2 buc. aluat de vanilie și 2 buc. aluat de cacao. Le-am întins pe fiecare în fir și le‑am suprapus în următoarea ordine: jos, un fir alb, unul negru, iar sus, unul negru și unul alb. Am învelit bucata obținută în folie alimentară, am legat-o la capete și am modelat un „salam“ pătrat. Pentru laterale plane, am „lovit“ aluatul ușor de suprafața mesei, fiecare parte a pătratului. L-am ținut la frigider circa 30 min. să se întărească, apoi, am tăiat felii de aproximativ 1/2 cm și le-am așezat pe tava tapetată cu hârtie de copt, păstrând distanță între ele. Înainte de a băga tava în cuptor, l-am preîncălzit la 180 de grade. Biscuiții se coc aproximativ 15 min.
Se lasă să se răcească înainte de servire!
Mihaela Negrescu www.fantezieinbucatarie.ro