17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCare sunt prioritatile de politica externa ale presedintelui

Care sunt prioritatile de politica externa ale presedintelui

» Presedintele Basescu a trasat ieri, in fata ambasadorilor straini acreditati la Bucuresti, principalele directii ale politicii externe romanesti in urmatoarea perioada.

» seful statului le-a reprosat Statelor Unite ca Romania le-a fost alaturi in Irak si Afganistan, dar ca "o prietenie dainuie atunci cand ambii parteneri stiu sa daruiasca".

Presedintele Traian Basescu a facut, in discursul pe care l-a sustinut in fata ambasadorilor tarilor acreditate la Bucuresti, un top al actorilor internationali cu care Romania are relatii. seful statului a enumerat la inceput UE, in interiorul careia Romania "este interesata sa-si consolideze pozitia", apoi parteneriatul strategic cu Franta, fara sprijinul careia Romania nu ar fi obtinut postul de comisar european pe Agricultura. In al treilea rand, presedintele Basescu a vorbit despre SUA, carora le-a atras atentia ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile, dar ca asteapta ceva in schimb. Abia pe ultimul loc in randul statelor importante, seful statului a amintit de Rusia, ceea ce sugereaza si importanta acordata relatiilor cu Kremlinul.

Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu UE, ne-a spus ca "discursul presedintelui este de natura descriptiva, nu este vizionar, prezentand doar directiile pe care actioneaza anul acesta". Fostul negociator considera ca discursul sefului statului a tratat prea superficial regiunea sud-estului Europei si, de asemenea, ca acesta nu a precizat resursele si mijloacele pe care le va folosi pentru indeplinirea obiectivelor propuse.
Fostul ministru de Externe, liberalul Teodor Melescanu, ne-a explicat la randul sau ca Romania ar putea avea o politica estica mai puternica "daca s-ar implica activ in politica de vecinatate a UE in ceea ce priveste Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus si Azerbaidjan" si ca ar trebui sa fie o "interfata" intre UE si aceste state. In plus, Romania "ar putea avea o politica la Est care sa tina seama de accesul la resursele energetice din Kazakstan pana la India si China". Traian Basescu a spus, in fata ambasadorilor statelor acreditate la Bucuresti, ca prima sa vizita oficiala din noul mandat va fi in Republica Moldova, caci, "dupa o perioada in care bunavointa Romaniei a fost pusa la incercare, exista, acum, premisele pentru reconstituirea unei relatii bazate pe incredere". Totodata, dupa ce la inceputul discursului seful statului a amintit implinirea a 700 de ani de la urcarea pe tron a lui Basarab I, cel care "a unit sub autoritatea sa toate teritoriile de la sud de Dunare" si care a dat nume Basarabiei, el a mentionat ca Romania si Republica Moldova sunt "legate de o istorie comuna, de aceeasi limba si aceeasi cultura". Din aceasta cauza, "sustinerea aspiratiilor europene ale Moldovei" reprezinta "proiectul de suflet" al presedintelui. Fostul ministru de Externe, liberalul Teodor Melescanu, considera ca "elementul de noutate al discursului este Republica Moldova, pentru ca acum la Chisinau se afla un guvern care a spus ca prioritare sunt relatiile cu Romania". In opinia liberalului, Romania ar trebui "sa includa Moldova cu programe directe in politica europeana de vecinatate, sprijinind acest stat cu fonduri europene". De aceeasi parere este si Vasile Puscas, care sugereaza ca presedintele "ar fi putut spune ca Romania va fi parte activa a politicii estice a UE", putand astfel sa  implice si Republica Moldova. Pe de alta parte, in opinia fostului premier Petre Roman, seful statului ar fi trebuit sa mentioneze ca, "pe de o parte, schimbarea politica din Republica Moldova este rezultatul vointei lor, si nu al presiunilor externe, iar pe de alta parte, ar putea fi reluat programul larg de cooperare cu Chisinaul, lansat in 1991".

Seful statului a amintit SUA ca "o prietenie dainuie atunci cand ambii parteneri stiu sa daruiasca", iar Romania a stat aproape de SUA, de pilda, in misiunile din Afganistan si Irak, si cere acum in schimb "cresterea cooperarii economice", "atragerea de noi investitii americane", dar si "sprijinul Americii in proiectele esentiale pentru securitatea noastra energetica", precum Nabucco sau terminalul de gaze lichefiate de la Constanta. Vasile Puscas argumenteaza ca principalul accent al discursului presedintelui cade pe relatia cu Statele Unite, carora "seful statului le cere reciprocitate" si cu care "vrea continuitatea si amplificarea relatiilor".
La fel, presedintele Basescu a recunoscut "influenta semnificativa" a Rusiei in aceasta regiune si a spus ca "Rusia poate avea in Romania un partener, atat timp cat interesele noastre sunt respectate". Petre Roman sustine ca este o afirmatie "eliptica", deoarece nu este precizat clar care ar putea fi interesele Romaniei in regiune. Teodor Melescanu argumenteaza ca "fiecare tara isi promoveaza interesele nationale in functie de partenerii ei", iar cel mai important in relatia cu Rusia este "sa existe o previzibilitate a politicii externe cu aceasta tara, nu numai la nivel declarativ, ci si practic, cum ar fi acordarea de sprijin in dialogul cu NATO si UE".

In regiunea Balcanilor, Traian Basescu si-a concentrat atentia asupra Serbiei, despre care a spus ca are o "importanta aparte pentru Romania", iar "apropierea Serbiei de UE si NATO constituie un interes national al Romaniei". Teodor Melescanu a explicat ca includerea Belgradului in structurile euroatlantice "este o solutie pentru ameliorarea situatiei in zona fostei Iugoslavii", in timp ce Petre Roman crede ca "Serbia a fost, este si va fi un partener de incredere pentru Romania, nu numai economic, ci si politic", iar "cand ai un astfel de partener, trebuie sa te bati pentru el".

Cele mai citite

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...
Ultima oră
Pe aceeași temă