2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialIulia Timosenko ar putea incalzi relatiile cu Romania

Iulia Timosenko ar putea incalzi relatiile cu Romania

» Romania este interesata de stabilitatea Ucrainei, de aceea ar prefera ca la Kiev sa se instaleze un presedinte prooccidental. Cei doi candidati ramasi in cursa
si-au declarat deja aspiratiile proeuropene, insa nici unul dintre ei nu pare dispus sa reia discutia privind aderarea la NATO.

» Cu toate ca ambii finalisti isi pot schimba in orice moment discursul de politica externa, apropiindu-se si mai mult de Moscova, specialistul moldovean in geopolitica Oleg Serebrian crede ca Iulia Timosenko ar fi mai favorabila unei relatii calde cu Bucurestiul.

Romania va trebui sa priveasca foarte atent la turul doi al scrutinului prezidential din Ucraina, pentru ca "ambii candidati sunt politicieni care au avut atitudini destul de controversate in legatura cu Romania si Republica Moldova", ne-a explicat specialistul moldovean in geopolitica Oleg Serebrian. In urma primului tur de scrutin, care a avut loc duminica, in cursa pentru castigarea alegerilor prezidentiale din Ucraina au ramas liderul opozitiei, Viktor Ianukovici, perceput ca fiind mai apropiat de Moscova, si premierul Iulia Timosenko, care sustine integrarea tarii in UE. Relatiile Romaniei cu Ucraina au devenit mai reci dupa ce Romania a castigat, la inceputul anului trecut, procesul de la Haga pentru impartirea platoului continental al Marii Negre, desi, la Summitul NATO de la Bucuresti din 2008, Romania a sustinut acceptarea Ucrainei si Georgiei in anticamera Aliantei.

Cu toate acestea, Serebrian sustine ca alegerea Iuliei Timosenko ar fi mai buna pentru viitoarea configurare a relatiilor Kievului cu Bucurestiul decat cea a lui Ianukovici, "in pofida faptului ca ea a avut o pozitie mai rece in legatura cu Romania si Moldova". In schimb, specialistul in geopolitica spune ca problema lui Ianukovici ar fi "stransa lui legatura cu Moscova, care este mai evidenta decat in cazul Iuliei Timosenko", iar alegerea sa ar insemna "revigorarea nostalgiilor sovietice". Desi o orientare proeuropeana, reprezentata de Iulia Timosenko, ar fi mai buna pentru relatiile cu Romania, romanii din Ucraina au votat si la acest scrutin pentru Ianukovici. Lui Oleg Serebrian aceasta situatie i se pare "curioasa, mai ales pentru ca populatia din Cernauti a decis sa-si dea votul pentru Ianukovici, si nu unor candidati de dreapta", situatie care s-a mai repetat si la alte alegeri. Specialistul in geopolitica sustine ca optiunea romanilor pentru Ianukovici se datoreaza "politicilor prea nationaliste duse de formatiunile de dreapta, care dezavantajeaza minoritatile, inclusiv pe romani". Pe de alta parte, Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, a explicat ca "intre minoritatea romana si Partidul lui Ianukovici este semnat un protocol, iar in schimbul acestor voturi un reprezentant al lor va fi pe lista pentru parlament a Partidului Regiunilor, condus de Ianukovici".

Analistul Volomir Horbaci, de la Institutul de Colaborare Euroatlantica din Kiev, considera ca ar fi posibil ca Iulia Timosenko, ocupanta locului doi, dar fara mari sanse de a-l infrange pe Ianukovici in turul decisiv de scrutin, sa renunte la candidatura in favoarea milionarului Serhei Tihipko. Analistul argumenteaza pentru Gazeta Wyborcza, citata de RADOR, ca Tihipko, clasat pe locul al treilea, ar putea aduna suficiente voturi pentru a-l infrange pe Ianukovici, fiindca in ultimii cinci ani nu a facut politica si deci nu are un electorat care nu ar vota cu el in nici o situatie, asa cum este cazul celorlalti doi. In schimb, sustine Horbaci, Timosenko ii va cere lui Tihipko garantii ca va ramane premier dupa alegerea sa.

Armand Gosu spune ca interesul Romaniei este "sa aiba o Ucraina stabila si democratica" si ca, oricare dintre cei doi ar castiga alegerile, important este sa fie asigurat un echilibru intre Moscova si Bruxelles, pentru a se evita o noua criza a gazului, dar si pentru a se consolida la Kiev o elita politica democrata. Oleg Serebrian atrage insa atentia ca "este greu de facut prognoze", pentru ca ambii candidati, atat Ianukovici, cat si Timosenko, s-au lansat in politica cu un tip de discurs pe care ulterior l-au modificat considerabil. Alti analisti de la Bucuresti sustin ca trebuie luata in calcul foarte atent ponderea factorului rus atunci cand se vorbeste de viitorul Ucrainei, deoarece exista unele studii aparute la Moscova in care experti, dar si fosti oficiali rusi arata ca extinderea NATO spre Est ar putea determina un razboi pe scara larga la granitele UE. Pe de alta parte, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta a scris in editia de ieri ca, pentru prima data in istoria Ucrainei independente, in aceasta tara au avut loc alegeri in care "renumitul factor rusesc nu a mai jucat nici un rol". Cotidianul rus explica lipsa influentei ruse la aceste alegeri prin faptul ca, mult inaintea alegerilor, era clar care vor fi candidatii ce vor intra in turul decisiv. In plus, atat Timosenko, cat si Ianukovici convin Moscovei, care, inaintea alegerilor, a spus ca va pune capat razboiului diplomatic dintre cele doua state si ca va numi un ambasador la Kiev.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă