Reprezentantii magistratilor si ai judecatorilor critica dur alegerea Floricai Bejinaru, fosta colaboratoare a Securitatii, in fruntea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ei sustin ca CSM este "compromis" cat timp se va afla sub aceasta conducere.
Potrivit legii, alegerea presedintelui CSM se face cu votul majoritatii celor prezenti. Din plenul CSM fac parte 19 membri, astfel ca, pentru alegerea Floricai Bejinaru, a fost nevoie de zece voturi. Pentru sefia CSM s-au inscris trei candidati: Florica Bejinaru, judecator al Tribunalului Mehedinti, Liviu Dascalescu, procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, si Ana Cristina Labus, judecator la Tribunalul Iasi. Dupa primul tur de scrutin, au mai ramas in cursa doar Florica Bejinaru si Liviu Dascalescu. Fiindca nu a reusit sa obtina majoritatea din primul tur, a mai fost nevoie de inca cinci runde pentru ca Bejinaru sa obtina sefia CSM. Presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, ne-a spus ca exista nereguli in alegerea presedintelui CSM: "Daca, in cazul altor institutii, pentru alegerile intr-o functie de conducere exista un termen de 30 de zile in care doritorii isi depun documentele pentru sustinerea candidaturii si un proiect de management, in cazul CSM, candidaturile se afla pe loc". Mai mult, Viorica Costiniu sustine ca Florica Bejinaru nu ar fi fost foarte decisa daca sa-si depuna sau nu candidatura pentru aceasta functie, iar proiectul sau de management al CSM "pare ca aduna din firmiturile raportului anual al institutiei, din ideile generale ale acesteia". Presedintele de onoare al AMR ne-a mai spus ca, desi s-a solicitat posibilitatea de a pune intrebari candidatilor sau chiar de a contesta o candidatura, "presedintele CSM, Virgil Andreies, nu a permis posibilitatea noastra legala de a face acest lucru" si ca stie "de la un membru al Consiliului" ca nici macar nu s-a discutat cererea. Viorica Costiniu a declarat ieri ca va contesta in instanta decizia CSM de alegere in functia de presedinte al CSM a Floricai Bejinaru, care a fost acuzata de colaborare cu fosta Securitate.
Nemultumita de alegerea Floricai Bejinaru la CSM este si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), care din aceasta cauza cere demisia membrilor CSM. Potrivit UNJR, Bejinaru este "o persoana al carei trecut este pus sub semnul colaborationismului cu Securitatea, ca organ de represiune al regimului comunist". Astfel, UNJR sustine ca "justitia romana a primit cea mai grea lovitura pentru istoria sa din 1989 pana in prezent", fiind reprezentata "de o persoana al carei trecut este pus sub semnul colaborationismului cu Securitatea, ca organ de represiune al regimului comunist".
La randul sau, presedintele SoJust, judecatorul Cristi Danilet, a declarat ieri ca numirea lui Bejinaru la CSM ridica grave probleme, mai ales legate de moralitatea acesteia si de culpa morala a magistratului, pentru ca a marturisit singura ca a colaborat cu regimul comunist. Danilet a mai precizat ca "magistratii se concentreaza acum pe alegerea viitorului CSM, la anul, pentru a fi alese persoane care nu pot fi santajate sub nici o forma si care sa-i reprezinte cu demnitate pe magistrati", precizand ca "actualul CSM e deja compromis".