16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialNoi anchete anticoruptie. Ei, si ce daca?

Noi anchete anticoruptie. Ei, si ce daca?

Ultimele zile din 2009 si primele din 2010 au debutat in forta in ceea ce priveste stirile din zona luptei anticoruptie: miliardarul Costel Casuneanu este anchetat pentru trafic de influenta in acelasi dosar cu senatorul Catalin Voicu si judecatorul Florin Costiniu, Radu Mazare este cercetat de DNA intr-o noua cauza, pentru un contract de peste 800 de mii de euro incheiat de Primaria Constanta cu o televiziune privata, iar fugarul Omar Hayssam, prins in Siria, va fi adus in tara sa faca puscarie. Avand in vedere ca suntem abia in 11 ianuarie, am putea crede ca pana la sfarsitul anului se va stabili un record european de dosare rezolvate. La fel, am putea crede ca al doilea mandat al presedintelui Basescu va fi cu adevarat remarcabil in domeniul justitiei.

Insa nu putem sa nu ne intrebam daca de data aceasta vom vedea totusi si condamnari, iar unii dintre cei acuzati vor ajunge chiar la inchisoare. Caci acesta este lucrul care lipseste cu desavarsire din lupta anticoruptie. Avem dezvaluiri interesante despre infractionalitatea la nivel inalt – am aflat cum poate fi mituit un judecator de la Curtea Suprema, cum directioneaza primarii banii publici catre firmele prietenilor etc. –, dar aproape niciodata nu avem vinovati confirmati ca atare printr-o sentinta, ci numai vinovati in stirile de presa.

Dupa primele semne, anul 2010 seamana izbitor de mult cu 2005. Dupa ce a castigat prima data alegerile, Traian Basescu a parut ca va transmite un semnal clar ca justitia va incepe sa functioneze independent, iar cei care au incalcat legea vor plati. In 2005 au fost declansate unele dintre cele mai spectaculoase anchete de coruptie din Romania. Sa luam cateva "varfuri" si sa vedem ce s-a ales de ele. La categoria "retrocedari scandaloase de terenuri", primarul Constantei este, de departe, cel mai bun exemplu. Se parea ca Mazare va avea mari probleme atunci cand procurorii DNA s-au sesizat in legatura cu o parte din retrocedarile si schimburile de terenuri facute in Constanta in timpul mandatului sau. Procurorii au estimat chiar un prejudiciu produs statului ca urmare a acestor tranzactii, considerate ilegale, de peste 100 de milioane de euro. Lucrurile nu s-au lamurit insa nici pana in ziua de azi, chiar daca in octombrie 2008, cu o luna inainte de alegerile parlamentare, unul dintre dosarele lui Mazare a fost trimis in judecata. Mazare isi continua stilul de viata de primar-clovn si face exact ce-l taie capul la conducerea Constantei. Drept dovada, noua ancheta declansata de DNA la Primaria Constanta nu l-a determinat sa-si intrerupa vacanta din Brazilia.

La categoria "achizitii aberante cu bani publici", fostul director al Romsilva Ion Dumitru nu are concurenta (decat poate pe Mihai Necolaiciuc, cel care a devalizat CFR). Dosarul penal al lui Dumitru a fost deschis in 2005 de DNA, care l-a acuzat ca ar fi prejudiciat institutia pe care a condus-o cu zeci de miliarde de lei vechi, prin trucarea unor licitatii. Dumitru a reusit "performante" greu de atins in gestionarea banului public: a cumparat uniforme pentru padurari la preturi uriase (spre exemplu, un ac de cravata a fost achizitionat de Romsilva cu un adaos comercial de 19.900%!) sau si-a dotat angajatii cu un tanc second-hand ramas pana in ziua de azi neutilizat. In ciuda acestor fapte, in mai 2009 Ion Dumitru, ajuns intre timp deputat PSD, a fost achitat de judecatori.

O alta ancheta rasunatoare declansata in 2005 a fost cea a medicului serban Bradisteanu, fost senator PSD, pus sub invinuire cateva luni mai tarziu, in mai 2006. Bradisteanu a fost acuzat ca ar fi primit peste 4 milioane de euro, suma considerata "una dintre cele mai mari spagi" (dupa cum s-ar fi exprimat anchetatorii) de la vremea respectiva. Bradisteanu ar fi cauzat Administratiei Nationale a Penitenciarelor  un prejudiciu de peste 9 milioane de euro in calitate de sef al comisiei de evaluare pentru achizitionarea unor echipamente medicale. Paradoxal, Bradisteanu a fost achitat in decembrie 2009.

Tot in anul 2005 au debutat si marile anchete deschise impotriva unor membri importanti ai guvernului PSD, cum ar fi premierul Adrian Nastase, ministrul Transporturilor Miron Mitrea sau ministrul Economiei Dan Ioan Popescu, emblemele coruptiei guvernarii 2000-2004, carora in campania electorala pentru prezidentialele de atunci Traian Basescu le promitea "tepe in Piata Victoriei". Rezultatele sunt stiute: "Zambaccianul" lui Nastase a fost blocat de Parlament, Mitrea a fost trimis in judecata abia in 2009, dar dosarul sau s-a incurcat in tot felul de chichite procedurale, iar Dan Ioan Popescu este in acest moment curat ca lacrima. Asta, desi Comisia de verificare a averilor demnitarilor a descoperit ca DIP nu poate sa justifice bunuri in valoare totala de peste un milion de euro. Culmea este ca, in 2007, alti magistrati, de data aceasta de la Curtea Suprema, au ajuns la concluzia ca nu este nimic in neregula cu averea fostului ministru al Economiei.

Nu am ramas cu aproape nimic din cauzele de coruptie care ne-au fost aratate cu atata insistenta la televizor. Am vazut doar dimensiunile mitei, dar am aflat ca, in realitate, in Romania nu exista vinovati de coruptie. si atunci, cand auzim din nou ca procurorii il ancheteaza pe nu stiu care primar, miliardar sau senator, nu putem raspunde altfel decat: "Ei, si ce daca?!"?

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă