17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza de medici se adanceste

Criza de medici se adanceste

» Una din problemele grave cu care se confrunta Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta este deficitul de personal.
» Aproape 40 de medici pleaca lunar din spital pentru a-si incerca norocul in strainatate.

Potrivit vicepresedintelui sanitas, liderul de sindicat al unitatii sanitare, Violeta Caraivan, exista un deficit de 170 de posturi la cadrele auxiliare si aproximativ 100 la personalul de ingrijire. si personalul Tesa activeaza sub normativul minim obligatoriu. Ca numar de locuri, este pe minus cu aproximativ 50, la fel ca in cazul medicilor.
Printre sectiile cu deficit major se numara Cardiologia 1, Neurologia, Neurochirurgia. si la Obstetrica-Ginecologie sunt probleme, insa nu atat de mari. In prezent, Urgenta are personal suficient, insa in momentul in care sectia noua va intra in functiune va avea un alt normativ de personal. Problemele cu lipsa personalului nu sunt de azi, de ieri. Violeta Caraivan a declarat ca de sase ani se lucreaza cu un astfel de deficit. Situatia este dificila, ultimele reglementari spunand ca un post se poate elibera la sapte plecari. In aceasta luna au fost deblocate trei posturi, ceea ce inseamna ca in ultima perioada 21 de persoane au parasit, intr-un fel sau altul, unitatea sanitara. Din cei 1.350 membri Sanitas de la nivelul Spitalului Judetean, aproximativ 200 au contractul suspendat pe o perioada de la 3 luni la un an. Ei fie au intrat in concediu, fie au plecat la munca in strainatate. Oamenii au decis sa-si incerce norocul, iar in cazul in care lucrurile nu se asaza bine in strainatate, se intorc la Judetean. Pe luna este o fluctuatie de 30-40 de persoane care vin sau pleaca de la spital. Violeta Caraivan a mai declarat ca la unitatea sanitara activeaza 60 de asistenti cu drept de pensie, care au dreptul sa cumuleze salariul cu pensia, aceasta din urma fiind mai mica de 1.700 lei. O criza acuta de personal se resimte si in celelalte spitale din sud-estul Romaniei.

Spitalul de Urgenta Judetean Calarasi, de exemplu, are mare nevoie de medici specialisti, in conditiile in care se confrunta cu aceeasi criza de cadre medicale. "O urgenta mare este la sectia ATI, unde, din cei trei medici cu care puteam asigura linia de garda a acestei sectii, unul, in varsta de 70 de ani, s-a imbolnavit, iar altul si-a cerut transferul la un centru privat si am ramas cu un singur medic anestezist", a declarat managerul unitatii, Ion Sfetcu.
Potrivit acestuia, pentru o buna desfasurare a activitatii pe anumite sectii, mai este nevoie de un cardiolog, un neonatolog si un oncolog. Institutia isi manifesta disponibilitatea de a oferi locuinta de serviciu, dar si alte facilitati medicilor care opteaza pentru posturile oferite.
Nicolae Manea, presedintele Sanitas, filiala Constanta, este de parere ca situatia cu deficitul de personal este extrem de importanta. "Exista un deficit de 30.000 de specialisti in sistemul sanitar. Cu suplinitori nu se poate lucra in acest sector, iar scolirea este foarte grea. Sunt ani buni de studii, de munca dupa facultate pentru ca un medic sa fie bun. Am ajuns in situatia in care riscam sa ne pierdem personalul, cererea peste hotare fiind mare", a subliniat Manea.

Cele mai citite

De ce Donald Trump vrea să amenințe Iranul cu „distrugerea”

Donald Trump a declarat miercuri că ar trebui să ameninţe Iranul cu "distrugerea" dacă această ţară ar ataca un candidat la alegerile americane, declaraţie...

Macron cere restrângerea dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU doar pentru „crime în masă”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri la Naţiunile Unite "limitarea" dreptului de veto în Consiliul de Securitate în cazuri de "crime în masă",...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă