Anul viitor vor fi "taiate" 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar, reducerea urmand a se aplica de la 1 septembrie. Finantarea scolilor se va face dupa criterii noi, urmand a se introduce anumite standarde de cost.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2009, care s-a adoptat in mare secret, fara nici un fel de discutii cu partenerii sociali implicati, a zguduit foarte serios sistemul de invatamant. Este vorba de reducerea cu 15.000 a numarului total de posturi din educatie, finantate de la buget. Daca pana pe 31 august angajatii din educatie nu vor fi afectati de respectiva ordonanta, de la 1 septembrie 15.000 de persoane trebuie sa plece din sistem. Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, in cadrul unei emisiuni TV, ca personalul didactic titular nu va fi afectat, reducerile de posturi din educatie vizand suplinitorii si pensionarii care au si dupa pensie norme cu ora. Basescu a mai subliniat ca un succes deosebit il va constitui si finantarea scolilor, care se va face pe baza unor costuri pe elev, ceea ce va determina unitatile de invatamant sa recurga la comasari, sa elimine suplinitorii etc. In fine, presedintele Romaniei a mai surprins si cu avansarea ideii ca din viitorul an scolar elevii de liceu sa invete doar 6-7 materii pe an, fata de 13-14 cate sunt in programa acum. La randul sau, Daniel Petru Funeriu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, spune ca nici o persoana care lucreaza in sistem nu va fi afectata de ordonanta, dar numai pana la 31 august, anul scolar 2009-2010 incheindu-se in formula in care a inceput.
Declaratiile ministrului sunt insa contrazise de sindicalisti, avand in vedere ca in respectiva ordonanta s-a mentionat precis si numarul de posturi care se vor reduce, pe judete. De exemplu, cel mai afectat va fi judetul Buzau, unde s-a preconizat o scadere de 1.109 posturi – de la 7.195 in prezent la 6086. Judetul Neamt va avea cu 588 de posturi mai putin, in Capitala fiind preconizata o reducere de 276 de posturi. Cele mai putine posturi se vor reduce in Maramures – doar 113.
O alta modificare in sistemul educational are in vedere modul in care se va face finantarea institutiilor de invatamant preuniversitar. Astfel, potrivit unei hotarari de guvern publicata marti in Monitorul Oficial, scolile vor primi bani in baza unor standarde de cost. Acestea se vor stabili pe baza unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, limba de predare, mediul urban sau rural. De exemplu, costul pe elev la invatamantul gimnazial din mediul urban va fi de 2.857 de lei, respectiv 3.494 de lei in mediul rural. Pentru invatamantul gimnazial in limbile minoritatilor, din mediul urban, costul pe elev va fi de 3.257 de lei, respectiv 3.983 de lei in mediul rural. Nici proiectul de buget pentru 2010 – considerat multumitor de catre ministrul Daniel Petru Funeriu, dar criticat de sindicate – nu le aduce motive de bucurie dascalilor. Salariile de merit aproape ca vor disparea, daca avem in vedere ca fondurile alocate acestora de la bugetul de stat in 2010 vor fi de numai 128.000 de lei, fata de 8.378.000 de lei in acest an, deci o diminuare cu 98,47%. Nici pentru sporuri sumele nu vor fi mai mari. Pentru sporul de vechime, sumele alocate anul viitor sunt cu 7,34% mai mici, iar cele pentru conditiile de munca se vor diminua cu 16,59% fata de 2009.