Pentru anul viitor, valoarea punctului de pensie va fi mentinuta la nivelul din luna octombrie 2009, conform prevederilor proiectului de buget pe 2010. Astfel ca pentru inca un an vom avea o derogare de la Legea pensiilor.
Pentru 2010, pensia lunara de asigurari sociale va fi limitata la 701,2 lei ca urmare a mentinerii valorii punctului de pensie la nivelul din luna octombrie 2009, de 732,8 lei, dupa cum se prevede in proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat.
"La constructia bugetara in domeniul asigurarilor sociale de stat si al asigurarilor pentru somaj pe anul 2010 s-a avut in vedere mentinerea in anul 2010 a valorii punctului de pensie la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, respectiv la 732,8 lei", potrivit documentului citat de Mediafax.
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", considera ca masura de inghetare a pensiilor pe durata anului viitor va fi urmata de o modificare a actualei Legi a pensiilor.
"Masura de inghetare a pensiilor in 2010 este una temporara, in conditiile Legii pensiilor. Foarte probabil va fi modificata si Legea pensiilor, astfel incat cresterea pensiilor sa fie corectata cu inflatia, masura ce va conduce, potrivit experientei anterioare, la o depreciere a puterii de cumparare. Daca nu s-ar lua masura corelarii pensiilor cu inflatia, in 2011, socul asupra Pilonului I ar fi prea mare", a precizat Bogdan Hossu. Fondurile prevazute pentru plata pensiilor pe anul 2010 sunt de 39,6 miliarde lei si reprezinta 7,36% din PIB. Contributiile de asigurari sociale se vor ridica anul viitor la valori similare celor din 2009, atat pentru angajator, cat si pentru angajat.
La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor de asigurari sociale s-a luat in calcul un numar de 4,6 milioane de beneficiari. Cat priveste salariile angajatilor din sistemul bugetar, acestea vor fi inghetate anul viitor, nu reduse, a declarat, marti, ministrul desemnat al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Aceasta masura este prevazuta chiar in Legea salarizarii unitare, care insa spune ca vor creste doar salariile mai mici de 705 lei, pentru a ajunge la acest nivel.
Proiectul de buget prevede pentru sectorul bugetar sub 100.000 de disponibilizari din sectorul bugetar, o mare parte din acestea prin neangajarea pe posturile care se elibereaza, a declarat Sebastian Vladescu.
"Nu exista cifra de 400.000 de bugetari disponibilizati care se tot vehiculeaza. In momentul de fata, conform proiectului de buget, vor fi sub 100.000 de disponibilizari. O buna parte se vor face pe cale naturala, prin neangajarea pe posturile care se elibereaza", a spus Vladescu.
Referitor la disponibilizari, presedintele "Cartel Alfa" ne-a declarat ca, in conditiile actuale, cand la 1,4 milioane de posturi bugetate nu exista decat 1,2 milioane angajati efectiv, eventualele concedieri vor aparea doar din reorganizarea unor institutii si a aplicarii standardelor de personal.