4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodGeneralul, azi alaturi de activisti, maine profitor de revolutionari

Generalul, azi alaturi de activisti, maine profitor de revolutionari

GHEORGHITA ALUNGEI, sudor la IPPC Brasov:
"Pe data de 21.12.1989, in jurul pranzului, am observat ca era oprita circulatia troleibuzelor. Trecea un grup de manifestanti de la ICA Ghimbav. M-am atasat acestora si am ajuns cu ei in fata Consiliului Judetean. Noi strigam lozinci de genul «Jos Ceausescu!», «Jos comunismul!» si lozinci pro-Timisoara. In jurul cladirii Consiliului Judetean se formase un dispozitiv militar cu militieni, scutieri si trupe de Securitate – toti inarmati. Pentru intimidare, am fost atacati de pompieri cu jeturi de apa. Mai tarziu, militarii au tras focuri de arma in plan vertical. S-au purtat discutii cu primul secretar, iar eu cu Demi si cu Costica Dinu am format primul grup de dialog cu primul secretar. In biroul acestuia se aflau generalul Florea, comandantul garnizoanei, imbracat in uniforma, generalul Zagoneanu, col. Bucur de la Securitate, col. Lupu de la trupele de Securitate, Pana de la CC, Cebuc, secretar cu propaganda la judet, dl Scuter de la cultura, Furcoi s.a.

 

Noi am prezentat celor de mai sus o hartie scrisa de mana de Costica Dinu in mijlocul manifestantilor, in care precizam niste revendicari – greva generala, schimbarea lui Ceausescu, incetarea crimelor de la Timisoara, caldura, benzina s.a. Am lasat acolo, la primul secretar, documentul nostru, dupa care ne-au spus sa plecam si sa asteptam raspunsul dupa ce o sa vorbeasca cu autoritatile de la Bucuresti. Nu am primit niciodata raspuns la petitia noastra. Noaptea am ramas aproximativ 400-500 de manifestanti in fata Consiliului Judetean. Dispozitivul trupelor de Securitate era comandat de cpt. Vasilescu, care ne-a zis sa manifestam prin oras, ca el, daca primeste ordin sa traga, ne lichideaza pe toti acolo. Atunci am parasit piata si am plecat pe strazile Brasovului, strigand lozinci.

Pe 22.12.1989, dimineata, am revenit in fata Consiliului Judetean, unde au venit si manifestantii de la marile fabrici din Brasov. In jurul orei 9.00, manifestantii au mai scris o proclamatie ce cuprindea aproximativ aceleasi revendicari ca si cea din 21.12.1989. Mai tarziu, in jurul pranzului, s-a mai facut o petitie in Hotelul «Capitol», batuta la masina de catre Tampa Gabriela (sotia dr. militar stomatolog Tampa Vasile) si Violeta Bran. Autorul petitiei a fost Scafariu George. Din nou, am mers in cladirea Consiliului Judetean cu petitia sus-amintita, pe care am dus-o la cabinetul primului secretar Preoteasa, si le-am spus ca nu mai plecam din cladire fara raspuns. Eu eram impreuna cu Demi, Neghina, Gheorghe, Pospai, Paiu, Costica Dinu, Ilie Gheorghe, Scafariu. Am fost lasati sa asteptam in birou, iar conducerea judetului s-a retras in alta camera, unde vorbeau la telefon cu cei din Bucuresti.

 

Intre timp, s-a anuntat fuga lui Ceausescu si am vazut si noi acest lucru la televizorul din biroul primului secretar. Intre timp, au mai intrat manifestanti in cladire, iar noi, fara sa mai asteptam raspuns, ne-am dus dupa conducerea judetului, pe care nu i-am mai gasit. I-am mai gasit in cladire pe Daogaru – loctiitorul primului-secretar, la el in birou, Radulescu Gheorghe – seful gospodariei de partid, Vasile Costea, Cotofana – administrator la judeteana de partid. Acestia au incuiat usile. Langa col. Toma – seful apararii civile pe jud. Brasov – au mai aparut psihologul Sergiu Valcu de la scoala de soferi, Emil Stoica (profesor la Facultatea de Matematica), sociologul Burtea Vasile, Stoicescu Aurel. Am scos televizorul pe o fereastra pentru manifestantii din strada. De la o statie instalata de Paiu si Pospai, manifestantii erau sfatuiti sa plece acasa.

 

A luat cuvantul si actorul Gridanusu George de la Teatrul Dramatic din Brasov. La televizor s-a anuntat ca cei care au patruns in cladirile consiliilor judetene sa formeze Frontul Salvarii Nationale. Ne-am strans cu totii in sala 120 ca sa formam FSN. Nu stiam nimic despre acest organism. Nu ne cunosteam intre noi. La un moment dat, dl col. Toma l-a propus presedinte FSN pe judet pe dl gen. Florea, aducand diverse argumente. S-a format un grup de persoane din afara cladirii care sa-l aduca pe gen. Florea de la garnizoana. Nici nu terminase col. Toma de vorbit si cineva a si fugit pe usa ca sa-l aduca pe gen. Florea. Generalul Florea a venit si ne-a spus ca trebuie sa formam FSN si ca trebuie sa ne organizam.

In jurul orei 2.00 s-au auzit primele impuscaturi in zona. In acel moment eram in biroul generalului Florea impreuna cu acesta, lt. col. Diaconescu (de armata), Emil Stoica, Samson Nicolae, Fontana, Valcu Sergiu, Burtea Vasile, Stoicescu, Eremia Nelu, Ivascu Emil, Buna Monica, Iuliana (actrita la Tg. Mures, mama ei lucreaza la tribunal ca grefiera), Maius Costin, Scorteanu s.a. Generalul Florea, cand s-au auzit impuscaturile, a zis «Bai, trageti perdelele!» si soldatii lui au camuflat ferestrele. Ulterior acestui moment s-a zis ca era atacat consiliul judetean si noi am primit ordin sa-i ajutam pe militari. Am stat mai mult cu Irimia Nicolae si ne-am dus prin cladire sa vedem de ce aveau nevoie soldatii, iar apoi ii spuneam col. Lupu, cpt. Folea sau lt. col. Diaconescu despre cele constatate de noi in cladire. Acestia, in frunte cu generalul Florea si cativa civili (Emil Stoica, Sergiu Valcu, Burtea, Stoicescu) formau comandamentul militar, nucleul, creierul organizatoric.

 

Era sa fiu impuscat de un soldat de la etajul 2, care a tras spre mine crezand ca eram suspect, dar nu m-a ranit, glontul infigandu-se in perete. Cand a inceput sa se traga, o parte din civili au patruns in cladire. Noi stiam ca afara erau teroristi si ca urma sa fim atacati de elicoptere. Eram in panica. La un moment dat, eu cu Samson am plecat dupa mancare la magazia de alimente de la subsolul cladirii. Am ajuns la magazine, unde era magazionerul Cotofana si seful lui, Gulgu. Acesta ne-a dat salam, paine si tigari si am plecat sa le ducem sus, la colegii nostri. In spatele nostru ramasese maiorul Ghinea, care lua alimente pentru militari. Am observat ca pe culoarul de langa magazine erau militari. Cu noi mai erau Miulescu si Chirvasa Costica. In timp ce urcam pe scari am auzit impuscaturi, iar cand m-am intors l-am vazut pe Fontana cazut, impuscat. Cand am iesit de la magazia de alimente, fuseseram preluati de Fontana (imbracat civil), inarmat, care a zis ca ne conduce.

 

El a trecut in fata noastra si, in timp ce urcam scarile, a fost impuscat din fata si a cazut spre noi. Nu stiu cine l-a impuscat, dar se discuta ca un anume Tibescu a tras in Fontana. Victima a fost luata de militari, iar eu cu Samson si ceilalti colegi am fost retinuti de lt. maj. Simon. Astfel, peste 20 de persoane au fost retinute ilegal intr-un birou pana pe data de 26.12.1989, sub paza militara si amenintarea ca ne impusca personal. La eliberare, gen. Florea ne-a spus sa colaboram cu FSN din care faceam parte si ne-a mai zis sa mergem la intreprinderi ca sa organizam FSN la nivel de sectie si fabrica. Astfel, eu am fost cu aceasta misiune la «Rulmentul», la «CEC», la Spitalul de Neuropsihiatrie, la IAS-uri, la Primaria Harman s.a."

Cele mai citite

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă