Lupta dintre cei doi candidati la presedintia Romaniei este foarte stransa, scriu marile cotidiene despre cel de-al doilea tur de scrutin de la Bucuresti. Editorialistii considera ca alegerea noului sef al statului va pune capat unei crize politice ce dureaza de mai bine de doua luni si care pericliteaza imprumutul de la Fondul Monetar International.
Romanii au fost chemati ieri la urne, pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, considerate printre cele mai importante din istoria tarii, la 20 de ani de la caderea comunismului, potrivit cotidianului francez Le Monde. Jurnalistii francezi scriu ca, dupa o campanie "tensionata, marcata de lovituri sub centura", dar si de probleme economice, invingatorul acestui scrutin va trebui sa formeze un guvern stabil, care sa recastige increderea Fondului Monetar International (FMI), institutia care a amanat in noiembrie virarea celei de-a treia transe din imprumutul contractat de Romania. O alta sarcina a noului guvern va fi, in opinia cotidianului francez, sa aduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB, fata de 7,3% anul acesta, in special printr-o reforma profunda a sectorului bugetar. Jurnalistii de la Le Monde, un cotidian de stanga, scriu ca favoritul acestui scrutin este Mircea Geoana, mai ales dupa anuntarea aliantei cu liberalii.
Pe de alta parte, scrie agentia franceza de presa (AFP), Traian Basescu, "izolat pe scena politica si diabolizat de o parte a presei", a spus ca singurii sai aliati sunt romanii, iar daca va fi ales, spera ca PDL, formatiunea aflata la guvernare, sa refaca alianta de dreapta cu liberalii. Cu trei saptamani inainte de Craciun, mai mult de jumatate din romani nu-si vor permite un brad, potrivit unui studiu al Institutului Mednet. In acest context, jurnalistii de la AFP scriu ca fotoliul prezidential se joaca intre un fost capitan de marina de centru-dreapta, presedintele in functie Traian Basescu, si un fost diplomat social-democrat, Mircea Geoana. si agentia de presa Reuters considera ca liderul PSD are mai multe sanse de a deveni presedinte pentru ca este sustinut de multi alegatori frustrati de conflictele generate de masurile luate de presedinte pentru a curata clasa politica, afectata de coruptie.
Potrivit Reuters, noul presedinte al Romaniei va avea la dispozitie trei ani fara alegeri, perioada in care vor trebui reluati pasii amanati, ce ar putea decide daca tara isi poate reincepe cursa pentru a ajunge din urma Occidentul bogat. Presa rusa scrie, la randul ei, ca ambii candidati au sanse "aproape egale" de a deveni presedinte, iar agentia RIA Novosti aminteste ca "in retorica electorala a ambilor candidati a fost prezent subiectul influentei Rusiei asupra situatiei din regiune. Astfel, presedintele Basescu l-a acuzat pe Geoana de efectuarea unor vizite secrete la Moscova".
Klaus Iohannis, primarul de succes al Sibiului, se afla in centrul unor alegeri prezidentiale intens disputate, desi nu candideaza si nici macar nu este etnic roman, ci va fi numit premier daca liderul social-democrat Mircea Geoana va castiga scrutinul, comenteaza cotidianul american New York Times.