Profesorul Emil Moise, prima persoana din Romania care a incercat sa obtina o decizie pentru retragerea icoanelor din scolile autohtone, ne-a spus ca demersul sau a ajuns si la CEDO. Astfel, recentul verdict de retragere a crucifixelor din scolile italiene dat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului ar putea fi aplicat si pentru simbolurile religioase din scolile autohtone.
Romania ar putea fi nevoita sa scoata definitiv icoanele din scoli, dupa ce Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca prezenta crucifixelor in scolile din Italia incalca dreptul copiilor la libertate religioasa, considera specialistii in apararea drepturilor omului. Smaranda Enache, presedintele Ligii Pro Europa, ne-a spus ca, "in cazul in care vor fi cazuri de parinti romani care, ca si in Italia, vor cere acest lucru la CEDO dupa ce au epuizat toate caile legale in Romania, e posibil ca decizia in cazul Italiei sa constituie un precedent".
Profesorul Emil Moise, cel care, in calitate de parinte, a solicitat oficial retragerea icoanelor din scolile autohtone, ne-a explicat ca a depus, inca de acum trei luni, actele la CEDO si ca, dupa decizia in cazul Italiei, este "suta la suta sigur" ca va castiga, deoarece instanta europeana "nu poate da alt verdict in acest caz". Emil Moise argumenteaza ca "deciziile CEDO sunt obligatorii ca interpretare pentru orice instanta suprema din statele membre", deci inclusiv pentru Romania. Instantele din Romania au dat, in cazul scoaterii icoanelor din scoli, doua verdicte contradictorii. Pe de o parte, decizia Consiliului National de Combatere a Discriminarii (CNCD), care constata ca simbolurile religioase din scoli sunt discriminatorii, a fost atacata in instanta de Ministerul Educatiei. Curtea de Apel a confirmat insa decizia CNCD, pe care, din nou, reprezentantii Ministerului Educatiei au atacat-o cu recurs.
De aceasta data, decizia Inaltei Curti de Justitie si Casatie le-a acceptat recursul si s-a pronuntat in favoarea mentinerii icoanelor in scoli. Pe de alta parte, o persoana din Ploiesti a atacat si ea la Curtea de Apel locala decizia CNCD, verdictul fiind de retragere a icoanelor din scoli. Emil Moise sustine ca, "pentru ca persoana respectiva nu a facut recurs, decizia Curtii de Apel Ploiesti ramane definitiva si irevocabila si se bate cap in cap cu cea data de Inalta Curte de Justitie si Casatie". Ca urmare, profesorul Moise este hotarat sa mearga la Ministerul Educatiei si sa solicite, tinand cont si de decizia CEDO, sa fie retrase simbolurile religioase din scoli. Potrivit Smarandei Enache, "icoanele pot fi prezente numai in salile in care se preda religia", dar "in toate salile nu e normal".
Patriarhia Romana a catalogat drept nedreapta decizia CEDO in cazul Italiei, deoarece ar constitui un atentat la adresa identitatii religios-spirituale a poporului si, implicit, a majoritatii europenilor. Biserica Ortodoxa Romana sustine ca astfel poate fi remarcata o tendinta de exilare a religiei in spatiul privat, "asa cum se intampla in timpul regimului comunist din Europa Rasariteana, cand o minoritate ideologica persecuta credinta, traditia si cultura majoritatii".
» Sinod de urgenta in Grecia
Biserica Ortodoxa greaca se teme ca situatia din Italia ar putea crea un precedent, astfel ca a cerut de urgenta convocarea Sinodului pentru a vedea cum va trebui sa actioneze. In Grecia situatia este mai complexa, deoarece o organizatie care militeaza pentru drepturile omului, Helsinki Monitor, incearca sa foloseasca decizia data de CEDO in Italia, cerand instantelor grecesti sa scoata icoanele lui Iisus Hristos din salile de judecata si ca Biblia sa nu mai fie folosita la depunerea de marturii in instanta. Pe de alta parte, presedintele polonez, Lech Kaczynski, a declarat ca, indiferent ce se va intampla in alte tari, crucifixele vor ramane in scolile poloneze, pentru ca fac parte din traditie, care trebuie pastrata si pentru generatiile urmatoare.